Puzzle Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Prelims 2017 - 4 - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Friday, November 10, 2017

Puzzle Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Prelims 2017 - 4



Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle for IBPS Clerk & RBI Assistant 2017.

Read the following information carefully and answer the questions given below:

Seven teachers A, B, C, D, E, F and G teach in the Science section of XII of a particular school. They teach one of the following subjects – Zoology, Botany, Chemistry, Physics and Maths. Two teachers each teach Physics and Chemistry. Both the Chemistry teachers and one from Biology, and Maths each has cleared UGC (NET). Four teachers are females – B, C, F and G. Of them two are married. Two teachers are members of PTA executive council, out of which only one is male. However, none of the married teachers are its members. All the married teachers except one are class teachers of one class or the other. There are four married teachers A, B, D and F. There are three subject teachers. None of the married women teachers have cleared UGC (NET). Two male teachers have cleared NET out of which one is married. He is Mr A, a subject teacher. He is not from PCM stream. He teaches Botany or Zoology. The PTA members are not from exclusive PCM or PCB stream. Both the teachers are subject teachers and not class teachers. PTA members teach same subject. Only Mrs B teaches Botany. G is a class teacher.


1. Who among the following are the PTA members?
(a) A and B
(b) B and C
(c) C and D
(d) C and E
(e) None of these


2. What does G teach?
(a) Maths
(b) Physics
(c) Chemistry
(d) Can’t be determined
(e) None of these

3. Who is the male class teacher?
(a) F
(b) D
(c) A
(d) Either D or E
(e) None of these

4. Which of the following combinations is correct?
(a) A - NET cleared - Married - Botany
(b) B - Not cleared - Married - Botany
(c) C - NET cleared - Married - Chemistry
(d) D - NET cleared - Married - Physics
(e) E - NET cleared - Married – Chemistry


5. Which of the following combinations is incorrect?
(a) E - Unmarried - Male - Chemistry
(b) C - Unmarried - Female - Chemistry
(c) A - Married - Male - Zoology
(d) B - Married - Female - Botany
(e) G - Married - Female – Maths

Sponsored




Study the following information carefully answer the given questions :

Twelve persons are sitting in two parallel rows containing six persons each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row–1, A, B, C, D, E and F are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In row– 2, P, Q, R, S, T and V are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each person seated in a row faces another person of the other row. A sits third to the left of E. The person facing A sits second to the left of T. Two persons are sitting between T and P. C and D are immediate neighbours. C and D do not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between B and C. The person facing D is an immediate neighbour of Q. V is not an immediate neighbour of P. S does not face A.

6. Who amongst the following sits seconds to the right of the person who faces R ?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) E
(e) Cannot be determined


7. Which of the following statements regarding B is true ?
(a) B sits second to the left of C
(b) A sits to immediate left of B
(c) T faces B
(d) D is an immediate neighbour of B
(e) The person who faces B is an immediate neighbour of S


8. Who amongst the following faces P ?
(a) A
(b) D
(c) C
(d) E
(e) Cannot be determined



9. Who amongst the following sits exactly between T and R ?
(a) V
(b) Q
(c) S
(d) P
(e) Cannot be determined


10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(a) F
(b) Q
(c) T
(d) C
(e) E


Answers
  1. D
  2. A
  3. B
  4. B
  5. E
  6. B
  7. A
  8. C
  9. A
  10. D

Advertisement




Solutions:

1-5:
There are seven teachers (clue i) and five subjects (clue i). Four are ladies B, C, F and G (clue iv). Rest are males. Four are married A, B, D and F (clue v). Rest are unmarried. Mr A is a subject teacher and he teaches either Botany or Zoology (clue vi) but (clue ix) tells Mrs B teaches Botany, So Mr A teaches Zoology. Clue ix also tells about G being a class teacher. Clue v says all married teachers except one are class teachers. Since A is married and is a subject teacher, the remaining B, D and F would be class teachers. (Clue iv) says unmarried teachers can only be PTA member whereas (clue vii) says they are subject teachers, So they are bound to be C and E. (clue vi) says no married female teacher has done UGC. Two male teachers have done it one is married Mr A and one is unmarried, Mr E. Mr D hasn't done it, so C and G must have done it because there are four teachers who have done it (2-Chem, 1-Math, 1-Zoology). So the subject left is Physics. So obviously D and F teach Physics. Since PTA members teach same subject (clue viii), C and E teach Chem, leaving G to teach Maths.




6-10:











Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>