Current Affairs Quiz from November, 2017 - Set 1 - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Friday, November 10, 2017

Current Affairs Quiz from November, 2017 - Set 1


Hello and welcome to exampundit. Here is the first set of Current Affairs Quiz from November, 2017. The following questions are from November 1 to November 4, 2017.


1. How much money did government announce to allocate for Rashtriya Krishi Vikas Yojana- Remunerative Approaches for Agriculture and Allied sector Rejuvenation (RKVY-RAFTAAR)?
(a) ₹15,222 Cr
(b) ₹15,732 Cr
(c) ₹15,722 Cr
(d) ₹15,622 Cr
(e) ₹16,322 Cr


2. Which of the following state did recently sign a Memorandum of Understanding (MoUs) and Terms of Reference (ToR) with Singapore for skilling youth of the state?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Tripura
(d) Bihar
(e) Assam


3. Which of the following state did recently top Gender Vulnerability Index (GVI) prepared by Child development NGO Plan India?
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Kerala
(d) Assam
(e) Maharashtra


4. Which of the following Small Finance Banks did recently receive Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank?
(a) Capital Small Finance Bank
(b) AU Small Finance Bank
(c) ESAF Small Finance Bank
(d) Ujjivan Small Finance Bank
(e) None of these


5. In which of the following city did Google recently launch its first data centre in India?
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Trivandrum


6. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 1 November 2017 approved the implementation of Special Banking Arrangement (SBA) of _________ for payment of outstanding claims to fertilizer companies in the year 2016-17.
(a) ₹ 10000 crore
(b) ₹ 12000 crore
(c) ₹ 15000 crore
(d) ₹ 18000 crore
(e) ₹ 20000 crore


7. Which of the following bank did recently sign an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore financing for food processing projects?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) State Bank of India
(d) Yes Bank
(e) HDFC Bank

Sponsored



8. Which of the following state did recently sign a memorandum of understanding (MoU) with an integrated trade facilitation services organisation - Verbind - to set up a logistics and trading hub in the state?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Telangana
(d) Haryana
(e) Uttar Pradesh


9. India recently set the Guinness World Record by cooking Khichdi. How much did India cook to achieve this feat?
(a) 928 kg
(b) 938 kg
(c) 948 kg
(d) 918 kg
(e) 914 kg


10. PRABAL DOSTYK 2017 is a military exercise between India and __________.
(a) Kazakhstan
(b) Armenia
(c) Afghanistan
(d) Kyrgyzstan
(e) Russia


11. Who among the following was appointed United States of America Ambassador to India?
(a) Joanna Kemkers
(b) Joseph Caron
(c) Kenneth Juster
(d) Penny Wensley
(e) Kathleen Stephens


12. What was India’s rank in Global Gender Gap Index 2017?
(a) 100th
(b) 108th
(c) 103rd
(d) 113th
(e) 104th


13. The Indian Air Force (IAF) would be participating in a two-week-long multilateral air exercise- 'Blue Flag- 17'- in which of the following country?
(a) Israel
(b) Iran
(c) Russia
(d) Saudi Arabia
(e) Egypt


14. Shahzar Rizvi is associated with which sports?
(a) Hockey
(b) Football
(c) Shooting
(d) Badminton
(e) Table Tennis


15. The Border Roads Organisation (BRO) has constructed the world's highest motorable road in Ladakh region of Jammu and Kashmir, passing through Umlingla Top at a height of over ___________.
(a) 18,500 ft
(b) 19,300 ft
(c) 16,400 ft
(d) 17,300 ft
(e) 18,400 ft

Advertisement






Answers
  1. C
  2. E
  3. B
  4. B
  5. C
  6. A
  7. D
  8. D
  9. D
  10. A
  11. C
  12. B
  13. A
  14. C
  15. B








Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>