Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 - Percentage - 2 - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Tuesday, November 14, 2017

Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 - Percentage - 2


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 based on Percentage.

1. In the recently concluded referendum in New York, regarding calling back US troops from Iraq,600 people voted on a referendum, but after some discussion the opponents increased by 150%. The motion was then rejected by a majority two times as great as that by, which it was formerly passed. How many people voted against the initial referendum?
(a) 400
(b) 300
(c) 200
(d) 500


2. In Patna University, out of every 7 students learning science, 3 take literature as well; for every student taking at least one of these two courses, there are 3 students who take up neither. If 10% of the students take only science, the percentages who have taken science is:
(a) 17 ½ %
(b) 23 1/3 %
(c) 7 ½ %
(d) Cannot be determined


3. 60% of the students of a class are boys and in an examination, 80%of the girls scored more than 40 marks (out of a maximum possible 150 marks). If 60% of the total students scored more than 40 marks in the same examination, find the fraction of the boys who scored 40 marks or less.
(a) 8/15
(b) 7/15
(c) 4/5
(d) 1/5



4. A thousand people voted on a resolution with 10% of the votes being invalid. After some discussion 1,000 people voted again. This time there were 20% invalid votes. The opponents were increased by 50% while the motion was now rejected by a majority, which is 300% more than it was formerly passed by. How many people voted against the resolution after the discussion?
(a) 400
(b) 200
(c) 300
(d) 500

5. Recently I had gone to a locality called Shadigarh for conducting a survey about the number of married persons in the locality. The population of the locality is 7,200 and 11/18th of those are males and the rest females. If 40% of the males are married, find percentage of married females in the locality.
(a) 48 1/7%
(b) 52 4/7%
(c) 62 6/7%
(d) 71 1/7%

Sponsored





6. Nitish was to get a 50% hike in his pay but the computer operator wrongly typed the figure as 80% and printed the new pay slip. He received this revised salary for three months before the organization realized the mistake. What percentage of his correct new salary will he get in the fourth month, if the excess paid to him in the previous three months is to be deducted from his fourth month?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 40%
(d) 33 1/3%



7. In the US opinion polls held during August, 60% of the respondents favoured Walter Mondale while the rest favoured George W. Bush. It was found in September polls that 10% of Mondale supporters switched their preference to Bush, while the same percentage of Bush’s supporters also switched their preference to Mondale. What percentage of the electorate should now switch their preference from Mondale to Bush so that they are at par?
(a) 6%
(b) 8%
(c) 10%
(d) 14%


8. An index of 12 shares contains, among others, the shares of Reliance, HLL and Infosys with weightage of 7%, 13%and 15% respectively. What is the increase in the prices of other shares, if these three rise by 9%, 10% and 4% respectively, while the index rises by 6%?
(a) 5.34%
(b) 4.91%
(c) 4.58%
(d) Cannot be determined


9. A community service organisation has raised 80% of the donation that it needed for a new building by receiving an average donation of ₹ 400 per person from a group of people. To raise the remaining amount, the organisation now intends approaching another group of people which has two-thirds the number of people as the first group. What should be the average donation per person from the new group?
(a) ₹ 100
(b) ₹ 150
(c) ₹ 200
(d) ₹ 250


10. 60% of the employees of Due North Inc. are female, and 75% of the men earn more than ₹ 25,000 per year. If 45% of the company’s employees earn more than ₹ 25,000 per year, what fraction of the women employed by the company earn ₹ 25,000 per year or less?
(a) 2/11
(b) 1/4
(c) 1/3

(d) 3/4


1. C
2. A


3. B


4. A


5. C


6. C


7. D


8. A


9. B


10. B












Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>