Topicwise Banking Awareness Quiz - Set 2 - Types of Banks in India - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Wednesday, October 25, 2017

Topicwise Banking Awareness Quiz - Set 2 - Types of Banks in India


Hello and welcome to exampundit. Since IBPS PO, Insurance & other Bank PO Exams are nearing, we will be providing regular Topicwise Banking Awareness Quiz for upcoming 2017-2018 Bank Exams.


1. What is the FDI limit in Public Sector Banking?
(a) 25%
(b) 20%
(c) 49%
(d) 40%
(e) 30%


2. What is the maximum FDI Limit in Private Sector Banking?
(a) 100%
(b) 75%
(c) 74%
(d) 49%
(e) 51%



3. City Union Bank is regarded as one of the old private sector banks. Because the old private sector banks existed prior to the nationalization in _______.
(a) 1969
(b) 1959
(c) 1955
(d) 1962
(e) 1961



4. Which of the following is NOT a new private sector bank?
(a) Axis Bank
(b) IndusInd Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) Federal Bank



5. According to the guidelines of RBI, the minimum paid-up capital for Payments Banks shall be _______.
(a) ₹200 crore
(b) ₹250 crore
(c) ₹500 crore
(d) ₹100 crore
(e) ₹50 crore



6. At present how many Regional Rural Banks are there in India?
(a) 54
(b) 56
(c) 55
(d) 50
(e) 62

Sponsored





7. The concept of Small Finance Bank was a recommendation in a report of a committee headed by which Indian economist?
(a) Urjit Patel
(b) Raghuram Rajan
(c) C Rangarajan
(d) Bimal Jalan
(e) Arvind Subhramanian



8. As per the guidelines, a Foreign Bank can operate in India if they have a minimum of ___________ in minimum 3 branches.
(a) $25 million
(b) $20 million
(c) $10 million
(d) $50 million
(e) $15 million



9. The payments banks will be allowed to accept savings deposits primarily from the un-banked and under-banked population up to a maximum of ________ an individual cutomer.
(a) ₹50,000
(b) ₹55,000
(c) ₹25,000
(d) ₹99,000
(e) ₹100,000



10. What is the minimum capital requisite for new on-tap license to set up private bank?
(a) ₹200 crore
(b) ₹100 crore
(c) ₹600 crore
(d) ₹500 crore
(e) ₹400 crore



11. After a Small Finance Bank reaches ₹500 crore net worth, by what time is it mandatory for the Small Finance Bank to list its shares in Stock Exchange?
(a) 1 year
(b) 2 years
(c) 3 years
(d) 6 months
(e) There is no such rule



12. Which of the following is India’s first small finance bank?
(a) Equitas Small Finance Bank
(b) Capital Small Finance Bank
(c) Ujjivan Small Finance Bank
(d) ESAF Small Finance Bank
(e) Utkarsh Small Finance Bank



Answers:
  1. b
  2. c
  3. a
  4. e
  5. d
  6. b
  7. b
  8. a
  9. e
  10. d
  11. c
  12. b



Previous Set: NEFT/RTGS Quiz









Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>