Data Interpretation Quiz for IBPS RRB OS-I Mains 2017 - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Friday, October 27, 2017

Data Interpretation Quiz for IBPS RRB OS-I Mains 2017

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Data Interpretation Quiz for IBPS RRB OS-I Mains 2017.

Following table shows the population of 8 different cities A, B, C, D, E, F, G and H and ratio of Male and Females among them and the ratio of literate to illiterate in the total population. Answer the given questions based on this table :


1. What is the total number of Female population in city C and city F?
(a) 3052930
(b) 3025930
(c) 3039250
(d) 3093250
(e) 3052930

2. What is the total number of Male and Illiterate population in city E, G and H?
(a) 32696236
(b) 32696362
(c) 31696236
(d) 36293236
(e) 36196236

3. What is the difference between total Male population and the total Literate population from B, D and E?
(a) 4477310
(b) 4477315
(c) 4477312
(d) 4477313
(e) 4477316

4. What is the ratio of Literate population from city B, E and G to the Male population from F, G and H?
(a) 619993 : 5193839
(b) 769993 : 5193839
(c) 5193839 : 6139993
(d) 76993 : 613993
(e) 5193839 : 6532893

5. The female population of city D and E is approximately what percent of its Literate population ?
(a) 220 %
(b) 328 %
(c) 236 %
(d) 340 %
(e) 278 %

Advertisement





Read the following table carefully and answer the questions that follow :

Number of Candidates who applied in 4 disciplines in different years :


Percentage of selected candidates:


6. What is approximately the average number of selected candidates in group I in Science discipline in all the years together?
(a) 780
(b) 880
(c) 680
(d) 750
(e) None of these


7. What is the respective ratio of number of selected candidates in History discipline in group II in year 2010 and number of selected candidates in same group in Commerce discipline in same year ?
(a) 135 : 153
(b) 153 : 125
(c) 135 : 143
(d) 143 : 125
(e) None of these

8. What is the difference between selected candidates group I and group II in Science discipline in 2012 ?
(a) 17
(b) 37
(c) 45
(d) 27
(e) None of these

9. The number of selected candidates in group II in other discipline in 2013 is approximately what percent of the number of selected candidates in group I in same year in same discipline ?
(a) 53 %
(b) 63 %
(c) 43 %
(d) 65 %
(e) None of these

10. What is the ratio of selected candidates in group I in discipline Commerce, Science and History together in 2010, to selected candidates in group II in discipline Science, History and other together in the year 2011?
(a) 3255 : 3002
(b) 3265 : 3462
(c) 3275 : 3327
(d) 3175 : 3202
(e) None of these


11. What is the ratio of candidates not selected in group II in Commerce discipline in 2010 to selected candidates in the same group in same discipline in same year?
(a) 51 : 39
(b) 61 : 39
(c) 71 : 39
(d) 39 : 61
(e) None of these


Answers:


  1. D
  2. C
  3. B
  4. C
  5. B
  6. B
  7. C
  8. D
  9. B
  10. C
  11. B


Solutions:

1. Female population in city E and F
4/11 x 6426827 + 6/8 x 1008296
= (2337028 + 756222) = 3093250



2. Total number of Male population in city E, G and H
3/9 x 9582651 + 4/5 x 9265420 + 8/15 x 8654205
= (3194217 + 7412336 + 4615576) = 15222129
Total number of Illitrate population in city E, G and H
7/9 x 9582651 + 3/5 x 9265420 + 6/15 x 8654205
= (7453173 + 5559252 + 3461682) = 16474107
Total = 31696236



3. Total Male population from B, D and E
6/10 x 7586720 +5/9 x 7678296 + 3/9 x 9582651
= (4552032 + 4265720 + 3194217) = 12011969
Total literate population from B, D and E
3/5 x 7586720 + 1/9 x 7678296 + 2/9 x 9582651
= (4552032 + 853144 + 2129478) = 7534654
Difference = 4477315


4. Required Ratio:
3/5 x 7586720 + 2/9 x 9582651 + 2/5 x 9265420
= (4552032 + 2129478 + 3706168) = 10387678
Male population of F, G and H
2/8 x 1008296 x 4/5 x 9265420 + 8/15 x 8654205
= (252074 + 7412336 + 4615576) = 12279986
Req. ratio is 5193839 : 6139993


5. Female population in city D and E
4/9 x 7678296 + 6/9 x 9582651
= 3412576 + 6388434
= 9801010
Literate population in city D and E
1/9 x 7678296 + 2/9 x 9582651
= 853144 + 2129478
= 2982622
The required percent = 9801010/2982622 x 100
= 328.6% = 328%

Sponsored




6.

7. Solutions -Required Ratio = 45 % × 1800 : 39 % × 2200 = 135: 143 

8. Solutions -(40 % × 1850 – 31 % × 2300) = 740 – 713 = 27

9.

10.

11. Solutions -Required Ratio = (100-39) x 2200 : 39 x 2200 = 61 : 39








Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>