Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 27 | Puzzle - Pre - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Tuesday, September 05, 2017

Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 27 | Puzzle - Pre




Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate prelims level.


Q. (1-5) Study the following information and answer the question.
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. The people who face toward the center are two more than the people face outward.
A and D are neighbours. G and C are neighbours and do not face in the same direction. F is sitting third to the right of H.A and B are neighbours of F. C doesn’t sit opposite F. The person, who is third to the left of E faces in opposite direction as that of his neighbours. H is facing towards the center. A faces in the same direction as that of the one who sits third to the left of A. The person, who is opposite to C and one of the neighbours of D are facing outwards. E and B face in the same direction. F is facing opposite to the center.

Q.1 which is the group in which all the members face outwards?
a) ABC
b) FGA
c) EFG
d) GDF
e) None of these.



Q.2 who sits opposite to C?
a) H
b) D
c) B
d) A
e) None of these.



Q.3 who among the following sits third to the left of G?
a) H
b) A
c) E
d) Cannot be determined
e) None of these. 



Q.4 If they sit in the clockwise direction starting from A, as they appeared in English language, then the position of how many will change?
a) One
b) Two
c) Three
d) All
e) None. 



Q.5 C is related to H, D is related to F. In the same way G is related to ____?
a) E
b) B
c) F
d) A
e) None of these. 





Sponsored



Q. (6-10) Study the following information and answer the question.

Seven envelopes namely A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other in an order. Each of these envelope contains papers of different subjects in it. Also known as-
There is only one envelope between envelope D and envelope A which contains History papers. Envelope C is above envelope E. The envelope which is kept at second highest position contains Math papers. Envelope E is kept just below the envelope which contains Chemistry papers. Envelope G is kept above envelope E. Envelope D doesn’t contains English papers. Top positioned envelope contains either Physics or Geography papers. Fourth positioned envelope contains Chemistry papers. There are three envelopes between envelope G and envelope F. Envelope G contains Hindi papers. The envelope which contains English papers is above the envelope which contains Geography papers. There are two envelopes between E and C.


Q.6 which envelope is kept at the 2nd lowest position?
a) F
b) One contains Physics papers
c) One contains History papers
d) A
e) None of these. 


Q.7 How many envelopes are kept below the envelope contains English?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None.  


Q.8 How many envelopes are between envelope A and envelope B?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these.


Q.9 which envelope contains Physics papers?
a) C
b) E
c) B
d) D
e) None of these.


Q.10 which of the following envelope contains English papers?
a) C
b) A
c) E
d) F
e) None of these. 


Answers:

  1. B
  2. D
  3. A
  4. D
  5. C
  6. D
  7. A
  8. D
  9. C
  10. B


Solutions:

Advertisement





1-5:


6-10:
















Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>