Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 16 | Puzzle - Pre




Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate pre level.


Q. (1-5) Study the following information and answer the question.

Seven EP’ians namely Ruby, John, Lopa, Siya, Swati, Rosy and Mina are sitting in a row. Some are facing north while some are facing south. These are the further details-
Siya and Swati are sitting beside each other and face the same direction. Neighbors of John face south and Neighbors of Lopa do not face the same direction. Only one person sits between Lopa and Swati. There is only one person to the left of John. Rosy sits to the immediate left of Lopa but not beside Swati. Mina sits second to the left of Ruby. John faces north and Swati sits exactly in the middle of the row.


Q.1 who sits third to the left of Mina?
(a) None
(b) Lopa
(c) Rosy
(d) Ruby
(e) None of these.

Q.2 who among the following sits at one of the ends of the row?
(a) Mina
(b) Lopa
(d) Siya
(d) Ruby
(e) None of these.

Q.3 who sits second to the left of Swati?
(a) John
(b) Lopa
(c) Rosy
(d) either a or c
(e) Cannot be determined.

Q.4 How many persons are sitting between Siya and Mina?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(e) Cannot be determined.

Q.5 which pair sits at the extreme end of the line?
(a) Ruby, Lopa
(b) Rosy, Lopa
(c) Rosy, Ruby
(d) Ruby, Mina
(e) None of these.


Sponsored




Q. (6-10) Study the following information and answer the question.
Eight Exam Pundits namely Tiya, Anu, Chiku, Renu, Piku, Tony, Piya and Moni are sitting around a circular desk. Some of them are facing the center and some are facing away from the center. The two pundits who sit second to the left and right from Tony face away from the center. Piku and Tony are neighbors. Moni sits second to the right of Piya, who is at the opposite position of Renu. No two adjacent pundits face the center. Piku sits third to the left of Tiya. The neighbors of Anu face opposite direction. Tiya faces the center.


Q.6 who sits second to the right of Tony?
(a) Moni
(b) Anu
(c) Chiku
(d) Cannot be determined
(e) None of these.

Q.7 who sits third to the right of Piku?
(a) Chiku
(b) Tiya
(c) Piya
(d) Cannot be determined
(e) None of these.

Q.8 who sits opposite to Chiku?
(a) Piku
(b) Moni
(c) Anu
(d) Tiya
(e) None of these.



Q.9 which pair faces the center?
(a) Tiya, Tony
(b) Chiku, Piku
(c) Piku, Tiya
(d) Cannot be determined
(e) None of these.



Q.10 Tiya is related to Piku and Anu is related to Piya. In the same way, who is related to Chiku?
(a) Tony
(b) Renu
(c) Moni
(d) Anu
(e) None of these.


Answers & Explanations

  1. B
  2. D
  3. E
  4. A
  5. C
  6. C
  7. B
  8. C
  9. C
  10. B


Explanations 1-5:


Explanations 6-10:
















Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments