Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 24 | Puzzle - Pre




Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate prelims level.

Direction (Q. 1 to 5): Study the following information carefully to answer the given questions
Eight people L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circular table with equal distance between each other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some are facing outside.(i.e. away from the centre) M sits third to the left of L. Only three people sit between M and S. P sits to the immediate right of S. Immediate neighbours of P face opposite directions(i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.) Only one person sit between P and O. R sits second to the right of O. Both R and N face the same direction as S.(i.e if S faces the centre then R and N also faces the centre and vice-versa.) Immediate neighbours of Q faces opposite directions(i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and Vice-versa.) P does not face outside. O faces a direction opposite to that of M.

1. How many people sit between L and Q when counted from the left of Q?
(a) Five
(b) None
(c) Four
(d) One
(e) Two



2. Which of the following statements is true as per the given arrangement?
(a) Q faces the centre
(b) Only three people sit between P and L
(c) R sits to the immediate right of N
(d) None of the given options is true
(e) N is an immediate neighbour of O



3. Who amongst the following sits third to the left of P?
(a) Q
(b) N
(c) M
(d) L
(e) R


4. How many people face the centre as per the given arrangement?
(a) Four
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than four



5. What will come in place of question mark (?) in the given series based on the positions as given in the arrangement?
PS LR MP SM ?
(a) ON
(b) SO
(c) NQ
(d) OL
(e) LS

Sponsored



Direction (Q. 6 to 10): Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V, W and X are sitting in a straight line, facing North. Three of them are not males. Two females sit adjacent to each other. Q is fourth to the left of V, who is second to the right of R, who is not the immediate neighbour of P. U is fourth to the right of R and is second to the left of X. S is not an immediate neighbour of either X or Q. S is not male. One of the persons sitting on the extreme ends is a female. T is not an immediate neighbour of either V or U. No female is an immediate neighbour of U. W does not sit second to the left of P. The immediate neighbour of S are male.

6. Which of the following is a group of females ?
(a) QTS
(b) TXP
(c) SVR
(d) UWX
(e) None of these


7. Who is sitting to the immediate left of S ?
(a) V
(b) Q
(c) W
(d) R
(e) None of these


8. In which of the following combinations is the third person sitting between the first and the second person ?
(a) PWU
(b) QTR
(c) RST
(d) WUP
(e) None of these


9. If Q and R, V and U interchange their position then how many persons are sitting between R and V ?
(a) Four (b) Five
(c) Six (d) Two
(e) None of these


10. Who among the following sits third to the left of P ?
(a) W
(b) V
(c) R
(d) X
(e) None of these



Answers:

  1. (A)
  2. (A)
  3. (C)
  4. (D)
  5. (A)
  6. (A)
  7. (D)
  8. (A)
  9. (B)
  10. (C)

Advertisement





Solutions:

1-5:

6-10:
















Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments