Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 12 | Puzzle




Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate prelims level.

Q. (1-5) Study the following information and answer the question.
Six north facing flats namely P, Q, R, S, T and U are building in a row, not necessarily in the same order. The distance between the two adjacent flats are successive multiple of three i.e. if the distance between the first and second flat is 3, then second and third is 6m and third and fourth is 9m and so on. These are the further details-
The distance between flat P and R is a multiple of 2. The distance between S and U is 33m and flat U is to the immediate left of flat S. Flat P is in one position to the left of flat Q, but not to the immediate left of Q. The distance between the flats T and R is 99m. Flat S is 75m away from flat Q.

Q.1 which flat is building to the immediate left of flat T?
(a) U
(b) S
(c) P
(d) Q
(e) None of these.



Q.2 what is the distance between the flat T and flat S?
(a) 36
(b) 63
(c) 72
(d) 90
(e) None of these.



Q.3 what is the distance between flat Q and flat P?
(a) 138
(b) 108
(c) 126
(d) 165
(e) None of these.


Q.4 which flat is building to the third to the right of flat S?
(a) Q
(b) P
(c) T
(d) R
(e) None



Q.5 If we start to build flats as per they appear in English language, starting from P, from the right side of the row, then the position of how many flats will remain the same?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) Cannot be determined
(e) None of these.






Q. (6-10) Study the following information and answer the question.

Nine friends namely P, Q, R, S, T, U, V, W and X are seated in a row facing in north direction. X is second to the left of W. T sits fifth to the right of P. T is not an immediate neighbor of X. Only one person sits between S and X. Neither P nor T are placed at the extreme end of the line. Only two friends sit between W and Q. X is not an immediate neighbor of V. U is neither an immediate neighbor of W nor Q.

Q.6 who sits fourth to the left of V?
(a) X
(b) S
(c) P
(d) U
(e) None of these



Q.7 who sits to the immediate right of X?
(a) P
(b) R
(c) V
(d) T
(e) None of these.



Q.8 which pair sits at the extreme end of the line?
(a) S, Q
(b) Q, V
(c) U, Q
(d) Cannot be determined
(e) None of these.



Q.9 U is related to X, in the same way P is related to W. Then in the same way, who is related to T?
(a) Q
(b) R
(c) V
(d) S
(e) None of these.



Q.10 who sits three places to the left of R?
(a) U
(b) S
(c) P
(d) T
(e) None of these.


Answers:

  1. C
  2. B
  3. D
  4. E
  5. A
  6. C
  7. B
  8. C
  9. B
  10. B



Solutions:
1-5:

6-10:














Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments