Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 10 | New Coding-Decoding & Puzzle





Hello and welcome to exampundit. Here is a set of New pattern coding-decoding  & Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate-difficult Mains level.


Ten persons are sitting in two parallel rows containing five in each. In row 1- A, B, C, D and E are seated, not necessarily in the same order and all of them are facing south. In row 2- P, Q, R, S and T are seated, not necessarily in the same order and all of them are facing north. Row 1 faces Row 2. Each of them likes different colors i.e. brown, white, red, black, pink, blue, green, purple, yellow and orange. These are the further details-
Only one person sits between S and the one who likes purple. C and E are immediate neighbors but neither C nor E likes orange. A sits third to the left of the one who likes orange. E doesn’t like Red. The one who likes white faces the one who is third to the right of T. The persons who like black and blue face each other. A doesn’t like white. The one who likes black is not an immediate neighbor of the one who likes purple. Q is second to the left of P, who likes yellow. P doesn’t face A. Q doesn’t face the one who likes orange.  The one who likes black faces north. Person who likes pink doesn’t face the one who likes orange. B doesn’t like white. Only one person sits between the one who likes brown and the one who likes pink. B is an immediate neighbor of C.


Q.1 who among the following likes Green color?
(a) C
(b) E
(c) A
(d) Q
(e) None of these.



Q.2 who sits second to the left of the one who likes red?
(a) who likes white
(b) E
(c) A
(d) who likes black
(e) None of these.



Q.3 who among the following likes purple color?
(a) R
(b) C
(c) Q
(d) E
(e) None of these.



Q.4 which group sits at the end of the rows?
(a) B, A, T, P
(b) R, C, S, D
(c) D, R, B, P
(d) B, R, P, A
(e) None of these.




Q.5 R is related to Q, in the same way A is related to C. Then in the same way who is related to E?
(a) B
(b) T
(c) D
(d) P
(e) None of these.


Sponsored





Q. (6-10) In a number system there are only two symbols to represent numbers i.e. # and &.
# represents 0
& represents 1.
And the subsequent numbers are represented by –
&# 2
&& 3
&## 4
&#& 5
Based on this pattern, answer the following question.




Q.6 Which number is represented by ‘&#&##&&’?
a) (3)^4
b) 97
c) 11 x 8 – 5
d) (3)^4 + 3
e) none of these



Q.7 What will be the sum of ‘&&&##&’ and ‘&&#&#&&’?
a) 157
b) 21 x 7 + 8 x 2 + 1
c) (7)^2 + (8)^2 + (4)^2
d) 104
e) none of these



Q.8 Which will you represent 99 ?
a) &&#&&&
b) #&&###&&
c) #&&###&
d) &#&&##&&
e) none of these          




Q.9 What will be the twice of ‘&###&&#’?
a) &&##&#&#&
b) ##&&&#&#
c) &###&&##
d) &&###&&##
e) none of these




Q.10 What will be the value after multiplication of ‘&&##&’ and ‘##&#&’ ?
a) #&&&&&#&
b) #&&#&&#&
c) &&###&&#
d) &#&&##&&&
e) none of these  



Answers:

  1. B
  2. C
  3. E
  4. C
  5. C
  6. C
  7. B
  8. B
  9. C
  10. B





Explanations:


1-5:




6-10:
This is a system of binary & decimal no. converter -
0 – 0 - #
1 – 1 - &
2 – 10 - &#
3 – 11 - &&
4 – 100 - &##
5 – 101 - &#&
Starting from the right side, each digit is multiplied with power of 2 (starting with 20, 21 , 22 and so on. Then all these are added to form decimal system.

                                                                                             1              0              1
So, as for 5 - &#&, that means 101            ->            (1x20)  + (0x21) + (1x22)= 5
Same as,
ans. 6-  1010011 = (1x 20) +(1x21) +(0x22) +(0x23) +(1x24) +(0x25) +(1x26)
=1 + 2 + 0 + 0 + 16 + 0 + 64 = 83

Same as others.















Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments