Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 9 | New Coding-Decoding





Hello and welcome to exampundit. Here is a set of New pattern coding-decoding Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate-difficult level.

Q. (1-5) Study the information given below and answer the question.
In a certain code language,
Cook Babel Ice Face are written as   “3*7, 1@12, 2#7, 2#10”
Gabby Jack Lion Ken are written as   “2@14, 4*12, 3#14, 2#16”
Sailor Dam Occur Nail are written as   “3*20, 3$25, 2@7, 2#18”

Q.1 The code for the word ‘Total’ is?
(a) 2*24
(b) 3*25
(c) 3#25
(d) 2#24
(e) None of these.

Q.2 what will be the code for the word ‘Low’?
(a) 3@15
(b) 2#15
(c) 2@15
(d) 3#15
(e) None of these.

Q.3 what will be the code for the word ‘Abduct’?
(a) 4$7
(b) 6$9
(c) 4*9
(d) 5$7
(e) None of these.

Q.4 what will be the code for the word ‘Racy’?
(a) 2#22
(b) 2@21
(c) 3@21
(d) 3#22
(e) None of these.

Q.5 what will be the code for ‘Cream’?
(a) 2#7
(b) 3*8
(c) 2*7
(d) 3#8
(e) None of these.

Q. (6-10) Study the information given below and answer the question.
In a certain code language,
Table craft lack pistol are written as   “6@13, 8#10, 3#7, 3@18”
Magi faith iq cam are written as   “4@19, 1@15, 3#6, 6#11”
Specs book debar factotumn are written as   “3#16, 7*12, 3@21, 6#13”

Q.6 what will be the code for the word ‘Natu’?
(a) 6@23
(b) 6#23
(c) 4@21
(d) 4#21
(e) None of these.

Q.7 what will be the code for the word ‘Tabaret’?
(a) 7*19
(b) 3*18
(c) 5*18
(d) 3*19
(e) None of these.

Q.8 what will be the code for the word ‘Creta’?
(a) 3#5
(b) 5#3
(c) 3#3
(d) 5#5
(e) None of these.

Q.9 what will be the code for the word ‘Copy’?
(a) 2@25
(b) 6@27
(c) 4@25
(d) 2@27
(e) None of these.

Q.10 what will be the code for ‘CLFLI’?
(a) 3#9
(b) 5@9
(c) 3@11
(d) 5#11
(e) None of these.

Answers:

  1. B
  2. C
  3. A
  4. D
  5. B
  6. B
  7. C
  8. C
  9. B
  10. C



Explanation

Ans.1-5
• First digit –      Total number of consonant within the word.
• Symbol –          Total number of alphabet within the word
For 3 - @
For 4 – 3
For 5 - *
For 6 - $
• Third digit –    Place value of first alphabet + total number of words (within the number)

Ans.6-10
• First digit –      If the no. of alphabets is 
Even, then no. of alphabets + 2
Odd, then no. of alphabets – 2
• Symbol –          No. of vowels
For 1 - @
For 2 - #
For 3 - *
• Third digit –    If the place value of last alphabet is
Even, then – 2
Odd, then + 2
















Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments