Reasoning Quiz for Bank & Insurance Exams 2017 - Set 9 - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Tuesday, July 04, 2017

Reasoning Quiz for Bank & Insurance Exams 2017 - Set 9



Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Reasoning Quiz for Upcoming Bank Exams. The following set of questions are easy-moderate mains Exam level.

Q.1-6 In the following questions some symbols are used with the following meaning as illustrated below-
A & B   means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
A @ B  means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
A % B  means ‘A is not greater than B’.
A # B   means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
A $ B   means ‘A is not smaller than B’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, and give your answer accordingly.

Q.1 Statement: I # N, Q @ D, L $ Q, P & L, D $ N
Conclusions: I. P % D II. P & I  III. Q $ I
(a) Only III is false
(b) Only I and II are false
(c) Either I or III is false
(d) Only I and III are false
(e) None is true


Q.2 Statement: H # M, N & D, X $ N, V & X, D % H
Conclusion: I. X & D  II. V % H III. V & D
(a) Only II is false
(b) Only I and III are false
(c) Either II or III is false
(d) Only III is false
(e) Only II and III are false



Q.3 Statement: P $ M, Q % N, N & P, T @ Q, M % Z
Conclusions: I. N & M II. T @ N III. Z $ Q
(a) Only I is false
(b) Only II is false
(c) Only II and III are false
(d) Only III is false
(e) Either I or II and III are false.


Q.4 Statement: K & C, J @ Q, L @ P, Q % K, C & L
Conclusions: I. K & P  II. J @ K III. L % Q
(a) Only II Is false
(b) Only II and III are false
(c) Either I or II is false
(d) Only I and III are false
(e) Only I and II are false.


Q.5 Statement: T $ D, P $ C, Z $ N, C & Z, N # T
Conclusions: I. P & D  II. C & T III. T & Z
(a) None is true
(b) Only II and III are false
(c) Only III is false
(d) Either I or II is false
(e) Only I and II are false.  (ans-c)


Q.6 Statement: L # Q, P % A, H @ L, Z @ P, Q % Z
Conclusions: I. A % H II. A & H III. H & A
(a) Only I is false
(b) None is true
(c) Only II is false
(d) Only III is false
(e) Only I and III are false


Advertisement








Q.7-10 In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions. You have to take the given statements to be true and give your answers accordingly.

Q.7 Statements:
Some vamp are wish. All wish are lack.
All lack are hang. Some hang are cop.
Conclusions:
I. Some hang are wish.
II. All cop not being wish is a possibility.
III. Some vamp not being hang is a possibility.

(a) Only II and III do not follow.
(b) Only I and III do not follow.
(c)  Only I and II do not follow.
(d) All I, II and III do not follow.
(e) None of these

Q.8 Conclusions:
I. All wish are cop.
II. Some hang are not lack.
III. Some lack being vamp is a possibility.
(a) Only I and II do not follow
(b) Only II and III do not follow.
(c) Only II does not follow
(d) Only III does not follow
(e) None follows

Q.9-10 Statement:
No pen is a pencil. All pencil are gum.
No gum is a candy. No cap is a pen.

Q.9 Conclusion:
I. Some candy are pen.
II. Some candy are pencil.
III. No gum is a pen.
(a) Only I and II do not follow
(b) Only II and III do not follow
(c) Only I and III do not follow
(d) Only I does not follow
(e) None follow

Q.10 Conclusions:
I. All pen being candy is a possibility.
II. Some cap are not pencil.
III. Some gum are pencil.

(a) None follows
(b) Only II does not follow
(c) Only II and III do not follow
(d) Only I and III do not follow
(e) None of these




Answers

  1. E
  2. A
  3. D
  4. D
  5. C
  6. E
  7. E
  8. E
  9. E
  10. B









Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>