Puzzle Quiz for IBPS RRB OS-I Prelims - Set 1


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Reasoning Quiz for upcoming IBPS RRB OS-I Prelims.

Q. (1-5) Read the following information carefully and answer the given questions.

Seven EP’ians P, Q, R, S, T, U and V are sitting around a circular desk having discussion about a quiz, not necessarily in the same order. All of them are facing towards the center. S is not sitting adjacent to Q. U sits third to the right of V. R is equidistant from both P and U. Q is sitting adjacent to V. There are as many persons between right of V and left of T, as there are between left of P and right of U, but the number is not four.

Q.1 who among the following is sitting second to the left of U?
(a) S
(b) T
(c) Q
(d) Cannot be determined
(e) None of these.

Q.2 who sits between R and T?
(a) P
(b) U
(c) C
(d) V
(e) None of these.

Q.3 who sits second the right of R?
(a) P
(b) V
(c) Q
(d) Cannot be determined
(e) None of these.

Q.4 if all the persons will arrange in an alphabetical order (as they appear in English language) starting from R in clockwise direction, the position of how many will remain same?
(a) One
(b) None
(c) Two
(d) Three
(e) None of these.

Q.5 if Q sits immediate right of V, then who will sit second to the left of U?
(a) S
(b) Q
(c) T
(d) P
(e) None of these.


Sponsored





Q. (6-10) Read the following information carefully and answer the given questions.

Eight friends Anya, Saurabh, Deepti, Akanksha, Renu, Rahul, Priya and Ruby are standing in a row, not necessarily in the same order. Some of them are facing south and some are facing north. Deepti is facing north. Rahul is second to the left of Priya and they face in the same direction. Priya is not an immediate neighbour of Deepti. Saurabh is third to left of Deepti. The immediate neighbours of Anya face in opposite direction to that of Anya. Renu is third to the right of Deepti. Ruby is not an immediate neighbour of Akanksha and faces in opposite direction to that of Akanksha. Anya faces in a direction opposite to that of Priya. Only one of the neighbours of Akanksha faces in north direction. Renu faces in the same direction as that of Anya. Anya is somewhere to the right of Akanksha. Rahul doesn’t sit at the end.


Q.6 who sits second to the right of Saurabh?
(a) Deepti
(b) Ruby
(c) Anya
(d) Rahul
(e) None of these.

Q.7 who sits immediate left of Renu?
(a) Ruby
(b) Priya
(c) Rahul
(d) Cannot determined
(e) None of these.

Q.8 who sits second to the left of the one who sits immediate right of Ruby?
(a) Anya
(b) Rahul
(c) Saurabh
(d) Akanksha
(e) None of these.

Q.9 who among the following face south?
(a) Anya
(b) Priya
(c) Ruby
(d) both a & c
(e) None of these.


Q.10 Saurabh is related to Akanksha, in the same way Deepti is related to Ruby. Then in the same way, who is related to Priya?
(a) Rahul
(b) Anya
(c) Renu
(d) Ruby
(e) None of these.



Answers:

  1. D
  2. B
  3. D
  4. C
  5. B
  6. C
  7. B
  8. D
  9. D
  10. C


Solutions:
1-5:

6-10:




Winners:

  1. Simply Sugarlicious ;P - 10/10
  2. Doughty - 8.75/10
  3. Lalit Ahuja/Pal-avi:) - 8.75/10
















Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments