Mixed Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams - Set 1



Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Mixed Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are easy-moderate Prelims Exam level.



Q. (1-3) Read the following information carefully and answer the question.

In a family of three generation, there are seven members namely, A, B, C, D, E, F and G. A is G’s grandfather. F is E’s son. C is D’s sister. B has two children and she is the only married female in the family. E is not the son of A. D is G’s aunt. There are two fathers.


Q.1 How many male members are there in the family?
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) Cannot be determined.
(e) None of these.



Q.2 How is F related to B?
(a) Brother
(b) Daughter
(c) Son
(d) Son-in-law
(e) None of these.



Q.3 How is E related to C?
(a) Sister-in-law
(b) Brother
(c) Brother-in-law
(d) Cannot be determined.
(e) None of these.





Q. (4-5) Answer the question based on the information given below.
L, M, N, O, P, R and S are seven friends. They are standing at different places. N is 10m to the west of L and 8m to the south of M. O is 20m to the west of L. P is 10m to the southwest of M and 8m west of R. S is 16m to the east of M.



Q.4 S is in which direction and how many meters with respect to L?
(a) 10m south east
(b) 10 north east
(c) 12m north
(d) 12m south east
(e) None of these.




Q.5 R is in which direction from N?
(a) West
(b) South
(c) North
(d) East
(e) None of these.




Q.6 W’s mother is the only child of X. X is the wife of Y’s mother’s father, who has a brother named Z. How is Z related to W’s mother?
(a) Brother
(b) Father
(c) Uncle
(d) Grandfather
(e) None of these.




Advertisement






Q.7 which of the following symbols should replace the question marks (?) in the given expression in order to make the expressions ‘X < A’ as well as ‘Y P’ definitely true?
 L G < A > P (?) X (?) N Y < C
(a) <, <
(b) =,
(c) <, >
(d) =, =
(e) either b or d.



Q.8 In a class of 30 students, Akanksha came 12th from the top. In the same class, Shivani came 5th from the bottom. How many students lie between Akanksha and Shivani?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14
(e) None of these.



Q.9 Equal number of girls and boys are standing in a straight line alternately. S is 15th girl from the left and the 15th person from the right. If the first person from the left is a boy, then how many boys are the in the line?
(a) 20
(b) 24
(c) 26
(d) 22
(e) None of these.




Q.10 Akanksha is walking straight facing the sun, after walking some distance she turned left, again, after walking some distance she turned right, then turned left and then again, turned left again. In which direction is she facing now?
(a) West
(b) East
(c) North-West
(d) North-East
(e) Cannot be determined.



Answers

  1. D
  2. C
  3. C
  4. B
  5. D
  6. C
  7. E
  8. C
  9. D
  10. E





Solutions:

1-3:

4-5:


8. Akanksha’s position from the bottom= 30 - 12 + 1 = 19
Students between Akanksha and Shivani= Akanksha’s position from bottom – Shivani’s position from bottom = 19 – 5 – 1= 13


10. She is either walking towards East as the sun rises in the east or else she is facing west as sun sets in the west. So two possible cases.











Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments