SSC CGL 2017 - English Quiz for Tier I - Set 4


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of SSC CGL 2017 Quiz series. We will like Bank Exams, cover all the subjects, articles, quizzes throughout.


Advertisement








Directions: In Question nos. 1 to 3 some part of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the ova l [ ] corresponding to the appropriate letter (A), (B), (C). If a sentence is free from error, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. Falling drops of water (A)/ is becoming spheres (B)/ due to the property of surface tension. (C)/ No error (D)

2. What is needed (A)/ are people (B)/ of good character. (C)/ No error (D)

3. Which of the following four alloys (A)/ have (B)/ maximum percentage of copper? (C)/ No error (D)


Directions: In Question nos. 4 to 6, sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval [ ] in the Answer Sheet.
4. Global day of parents is a United Nations' _______ celebrated on June 1 to honour parents and their commitment to children worldwide.
(A) observations
(B) observance
(C) observing
(D) absorption


5. BrahMos missile was developed by an IndoRussian joint venture after two countries ______ an agreement in 1998.
(A) signed after
(B) signed
(C) signed for
(D) signed on


6. Chabahar is the _______ port to india on the Iranian coast which provides access to the markets of Afganistan and Central Asia.
(A) nearer
(B) near
(C) nearest
(D) nearing


Directions: In question nos. 7 to 8, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
7. ENDURANCE
(A) cowardice (B) idleness
(C) impotence (D) courage


8. EXPLOITATION
(A) misuse (B) attack
(C) bombing (D) criticism


Directions: In question nos. 9 to 10, choose the word opposite in meaning to the given word.

9. ALLEVIATE
(A) pacify (B) mollify
(C) aggravate (D) soothe



10. REDRESS
(A) help (B) penalty
(C) cure (D) compensation



Directions: In question nos. 11, four words are given in each question, out of which only one word is spelt correctly/wrongly out of them. Find the word spelt correct/wrong and mark your answer in the Answer Sheet.
86. (A) Dehumanising (B) Justification
(C) Endorsement (D) Fortutious



Directions: In Question nos. 12 to 14, four alternative are given for the Idiom/Phrase in below sentences. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

12. Make hay while the sun shines
(A) personal end to serve
(B) make no sense
(C) take advantage
(D) befool someone


13. Nip in the bud
(A) put an end (B) to grow
(C) ineffective (D) vigilant


14. Look off colours
(A) to become unhealthy
(B) to fade
(C) to become blind
(D) to have colour blindness



Direction: In Question nos. 15 to 17, a sentence/ a part of the sentence is italicised in bold. Below are given alternatives to the italicised part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D). Mark your answer in the Answer Sheet.


15. When the fell down the ditch, he shouted with all his might, so that to catch someone's attention.
(A) such that to catch
(B) so as to catch
(C) so then to catch
(D) No improvement


16. The disparity between the earnings of the poor and the rich has widen in the last few decades.
(A) has widened in
(B) has widened on
(C) have widened in
(D) No improvement


17. Instead of teaching abstracted concepts, we should tell stories of real people so that the audience can identify with the characters.
(A) Inspite of teaching abstracted concepts
(B) Instead of taught abstract concepts
(C) Instead of teaching abstract concepts
(D) No improvement


Directions: In Question nos. 18 to 20, in the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given sentence.


18. Things that are already twisted together
(A) majestic (B) intertwined
(C) intermittent (D) intimidated


19. Unable to be removed
(A) indigence (B) arrogance
(C) indelible (D) incision


20. A person dissatisfied with existing state of affairs
(A) fuddy-duddy (B) malcontent
(C) mammoth (D) fragile


Answers 

  1. (B)
  2. (B)
  3. (B)
  4. (B)
  5. (B)
  6. (C)
  7. (D)
  8. (A)
  9. (C)
  10. (B)
  11. (D)
  12. (C)
  13. (A)
  14. (A)
  15. (B)
  16. (A)
  17. (C)
  18. (B)
  19. (C)
  20. (B)






Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments