SSC CGL 2017 - English Quiz for Tier I - Set 2


Hello and welcome to exampundit. Here  a set of SSC CGL 2017 Quiz series. We will like Bank Exams, cover all the subjects, articles, quizzes throughout.


Advertisement







Direction : In Question nos. 1 to 3, some part of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error corresponding to the appropriate letter (A), (B), (C) and (D). If a sentence is free from error, mark corresponding to 'No error' in the Answer Sheet.

1. We have (A)/ to vacate (B)/ the five first single rooms. (C)/ No error (D)

2. Buxar is (A)/ further from (B)/ Kolkata than Patna is. (C)/ No error (D)

3. The student (A)/ rose a problem (B)/ in the class. (C)/ No error (D)


Directions : In Question nos. 4 to 6, sentences given with blanks are to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by marking in the Answer Sheet.
4. If you do not _____, all your monthly expenses would exceed your income.
(A) economise
(B) spend
(C) save
(D) splurge

5. He had taken the shocking news quietly, neither _____ fate nor uttering any word of bitterness.
(A) submitting to
(B) railing against
(C) conspiring with
(D) dissenting from

6. Kicking the bucket is a humorous _____ for dying.
(A) dictum (B) incantation
(C) euphemism (D) addendum


Direction: In Question nos. 7 to 9, a sentence/ a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D). Mark your answer in the Answer Sheet.


7. Teachers and parents alike should realise that to say a particular child is better than the other is doing a great injustice to both the children.
(A) say a particular child is better than the other is doing a great injustice to the former
(B) say a particular child is better than the other is doing a great injustice to both of them
(C) say a particular child is better than the other is to do a great injustice to both the children
(D) no improvement


8. He sailed for New York on Monday, arriving there on Saturday for the much-awaited inauguration of the new hospital.
(A) and arrived there on Saturday for the much-awaited inauguration of the new hospital
(B) arriving there on Saturday for the inauguration of the much-awaited new hospital
(C) arriving there for the inauguration of the much-awaited new hospital on Saturday.
(D) no improvement


9. After trying to convince him for a long time, I realised that he was one of those people who never listens to reason.
(A) he was one of those people who never listen to reason
(B) he was one of those people who never listen to reasoning
(C) he is one of those people who never listen to reason
(D) no improvement


Directions : In Question nos. 10 to 11 out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

10. Hauteur
(A) Arrogance (B) Fashion
(C) Hatred (D) Crop


11. Discursive
(A) Rambling (B) Impolite
(C) Neglectful (D) Methodical




Directions: In question nos. 12 to 13, choose the option opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet.


12. Dour
(A) active (B) young
(C) radical (D) cheerful


13.  Wrath
(A) delight (B) solace
(C) cheerful (D) peace



Direction: In Question nos. 14 to 16, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.


14. Whenever I meet him he pulls a long face.
(A) looks cheerful
(B) looks angry
(C) looks indifferent
(D) looks gloomy


15. People usually take promises made on the eve of elections with a grain of salt.
(A) with total disbelief
(B) whole heartedly
(C) with some reservation
(D) seriously




16. Let's listen to him, he seems to be having something up his sleeve.
(A) a secret plan
(B) a grand idea
(C) something improtant
(D) a profitable plan



Answers
  1. (C)
  2. (B)
  3. (B)
  4. (A)
  5. (B)
  6. (C)
  7. (C)
  8. (A)
  9. (A)
  10. (A)
  11. (A)
  12. (D)
  13. (A)
  14. (D)
  15. (C)
  16. (A)





Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments