SSC CGL 2017 - English Quiz for Tier I - Set 5


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of SSC CGL 2017 Quiz series. We will like Bank Exams, cover all the subjects, articles, quizzes throughout.


Advertisement






Direction: In Question nos. 1 to 3 some part of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval [ ] corresponding to the appropriate letter (A), (B), (C). If a sentence is free from error, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer Sheet.

1. Reading pages after pages (A)/ she went through the novel (B)/ quickly. (C)/ No error (D)


2. Ramu shall (A)/ avail of (B)/ this opportunity of go to Saudi Arabia. (C)/ No error (D)


3. He is one of those persons (A)/ who is never satisfied (B)/ with any achievement. (C)/ No error (D)


Directions: In Question nos. 4 to 6, sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval [ ] in the Answer Sheet.


4. I bought this shirt _____
(A) Cheaply (B) Cheap
(C) Cheap rate (D) At cheap


5. Of _____ railways accidents have become an almost daily feature of the newspapers.
(A) now (B) today
(C) recently (D) late


6. Movements to _______ the caste system have failed to continue as a sustained effort.
(A) control
(B) curb
(C) eradicate
(D) counter


Directions: In question nos. 7 to 8, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


7. After she left him, he went berserk, throwing things about the apartment.
(A) frenzied
(B) irritating
(C) troublesome
(D) vulnerable


8. Swaminathan announced his credo in his first editorial named 'Ashkay's Swaminomics'.
(A) conviction
(B) desire
(C) emancipation
(D) courage



Directions: In question nos. 9 to 10, choose the word opposite in meaning to the given word.


9. After Dhoni became the captain, we had an unassailable lead in group matches.
(A) vulnerable
(B) systemic
(C) burdensome
(D) unique


10. And the PM, we're told, kept up his full, vigorous schedule this Bihar election, despite his frail health.
(A) vindictive
(B) dull
(C) ignorant
(D) syncopate




Directions: In question nos. 11, four words are given in each question, out of which only one word is spelt correctly/wrongly out of them. Find the word spelt correct/wrong and mark your answer in the Answer Sheet.
11. (A) Guaranteed
(B) Endeavour
(C) Bewildered
(D) Humourous




Direction: In Question nos. 12 to 14, four alternative are given for the Idiom/Phrase bold in below sentences. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.



12. If anyone wants to succeed, he has to clear the fence.
(A) to mark improvement
(B) to show courage
(C) to cross hurdles
(D) to get the impossible




13. He signed the bond under duress.
(A) under compulsion
(B) in a compromising position
(C) in extreme poverty
(D) under consideration




14. Ever since he lost his father, he has been sitting at home eating his heart out.
(A) to ruthlessly kill someone
(B) to take revenge
(C) to suffer silently

(D) to share one's secret



Answers

  1. (A)
  2. (B)
  3. (B)
  4. (B)
  5. (D)
  6. (C)
  7. (A)
  8. (A)
  9. (A)
  10. (B)
  11. (D)
  12. (C)
  13. (A)
  14. (C)





Sponsored




Regards



Team ExamPundit

0 comments