SBI PO Mains 2017 - New Pattern Syllogisms - 4 - Exam Pundit - IBPS PO | Clerk | SBI PO | Insurance Exams | SSC Exams | Current Affairs

Recent

Home Top Ad

Tuesday, April 04, 2017

SBI PO Mains 2017 - New Pattern Syllogisms - 4


Hello and welcome to exampundit. Here is the fourth set of New Pattern Syllogisms for SBI PO mains 2017.

Directions for questions 1 to 10: Each question has a set of four statements. Each statement has three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.

1. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys.
B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent.
C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers.
D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists.
a. A and B
b. C only
c. A and D
d. D only



2. A. All good people are knights. All warriors are good people. All knights are warriors.
B. No footballers are ministers. All footballers are tough. Some ministers are players.
C. All pizzas are snacks. Some meals are pizzas. Some meals are snacks.
D. Some barkers are musk deer. All barkers are sloth bears. Some sloth bears are musk deer.
a. C and D
b. B and C
c. A only
d. C only



3. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water-buffaloes are not prehistoric creatures.
B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians.
C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals.
D. All monkeys like bananas. Some GI Joes like bananas. Some GI Joes are monkeys.
a. C only
b. B only
c. A and D
d. B and C



4. A. All earthquakes cause havoc. Some landslides cause havoc. Some earthquakes cause landslides.
B. All glass things are transparent. Some curios are glass things. Some curios are transparent.
C. All clay objects are brittle. All XY are clay objects. Some XY are brittle.
D. No criminal is a patriot. Ram is not a patriot. Ram is a criminal.
a. D only
b. B only
c. C and B
d. A only



5. A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty.
B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops.
C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave.
D. All actors are pretty ; MD is not an actor ; MD is not pretty.
a. D only
b. C only
c. A only
d. B and C


We recommend:
  • SBI PO Prelims Mock Test - 20 Tests at 250/- Only! - Click here
  • NICL AO 2017 - 10 Prelims paper at 175/- Only!! - Click here


6. A. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No IIMs are BIMs.
B. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No BIMs are IIMs.
C. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some IIMs are BIMs.
D. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some BIMs are IIMs.
a. A and B
b. C and D
c. A only
d. B only



7. A. Citizens of Yes Islands speak only the truth. Citizens of Yes Islands are young people. Young people speak only the truth.
B. Citizens of Yes Islands speak only the truth. Some Yes Islands are in Atlantic. Some citizens of
Yes Islands are in the Atlantic.
C. Citizens of Yes Islands speak only the truth. Some young people are citizens of Yes Islands.
Some young people speak only the truth.
D. Some people speak only the truth. Some citizens of Yes Islands speak only the truth. Some people who speak only the truth are citizens of Yes Islands.
a. A only
b. B only
c. C only
d. D only



8. A. All mammals are viviparous. Some fish are viviparous. Some fish are mammals.
B. All birds are oviparous. Some fish are not oviparous. Some fish are birds.
C. No mammal is oviparous. Some creatures are oviparous and some are not. Some creatures are not mammals.
D. Some creatures are mammals. Some creatures are viviparous. Some mammals are viviparous.
a. A only
b. B only
c. C only
d. D only



9. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers.
B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants.
C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers.
D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony.
a. A only
b. B only
c. B and C
d. D only



10. A. A few farmers are rocket scientists. Some rocket scientists catch snakes. A few farmers catch snakes.
B. Poonam is a kangaroo. Some kangaroos are made of teak. Poonam is made of teak.
C. No bulls eat grass. All matadors eat grass. No matadors are bulls.
D. Some skunks drive Cadillacs. All skunks are polar bears. Some polar bears drive Cadillacs.
a. B only
b. A and C
c. C only
d. C and D

Answers:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. B
  6. A
  7. C
  8. C
  9. B
  10. D




Click here for answers & Solutions






Sponsored




Regards



Team ExamPundit

No comments:

Post a Comment

>