Saturday, March 18, 2017

SBI PO Mains 2017: Banking and Financial Awareness Quiz 2017 - Set 6 - With Economic Awareness


Hello and welcome to exampundit. Here is the fifth set of Banking and Financial Awareness Quiz for the Bank Exams in 2017. This is important for the upcoming SBI PO and NIACL Assistant Mains 2017.

1. Which of the following is the principal institution for promotion, financing and development of small scale industries in the country?
(A) RBI
(B) SBI
(C) IDBI
(D) SIDBI
(E) None of these



2. Which of the following lending qualifies as a priority sector loan?
(A) loan for consumer durables
(B) housing loan
(C) loan for purchase of gold for marriage of daughter
(D) loan for the purchase of a tractor
(E) none of these



3. A bank is under statutory obligations to honour its customer’s cheques vide
(A) section 3 of the RBI act,1934
(B) section 10 of the banking regulation act,1949
(C) section 31 of the Negotiable Instruments act,1881
(D) all of the above
(E) none of the above



4. The objective of the monetary policy of India is to
(A) Discourage loading of commodities
(B) encourage flow of credit into the neglected sector
(C) control inflation
(D) all of the above
(E) none of these



5. The services provide by merchant bankers include
I. management of mutual funds
II. Dealing with corporate clients and advising them on various issues
III. Public issues
(A) Both I and II
(B) Both II and III
(C) only I
(D) All I, II and III
(E) none of these



6. Which of the following aspects are outlined by the loan policy of a bank?
(A) Financial covenants
(B) Rating standards
(C) Lending procedures
(D) All of these
(E) None of these


7. Systemic investment plans are a customer centric facility provided by which of the following?
(A) Mutual funds
(B) Post office savings scheme
(C) Commercial banks
(D) Stock Brokers
(E) all of the above



8. The first decimal issues of coins in 1950 in India consisted of
(A) 1, 2 and 5 paise
(B) 1, 2, 5 and 10 paise
(C) 1, 2, 5, 10 and 25 paise
(D) 1, 2, 5, 10, 25 and 50 paise
(E) None of these



9. The investments done by “those financial entities which were Launched or incorporated in a foreign country, but are investing in an Indian venture in India” are called as
(A) private equity
(B) patent money
(C) foreign institutional investment
(D) current account money
(E) all of the above


10. Stock market Indexes often served as a benchmark to measure the performance of which of the following types of portfolio of the investors/promoters?
(A) Equity portfolio
(B) mutual funds
(C) investments in government securities
(D) tax saving instruments
(E) all of the above



11. The RBI has adopted which of the following model, in which mobile banking is performed through business correspondents of banks.
(A) Bank led
(B) Mobile
(C) band mobile
(D) all of these
(E) none of these



12. Banker- customer relationship is often considered as a fiduciary one. What is this relation based on?
(A) Agent and principal
(B) faith
(C) contract
(D) commercial

(E) all of the above


Answers:
1. D
2. D
3. C
4. D
5. D
6. D
7. A
8. D
9. C
10. A
11. D
12. B





  1. For the Set 1 - Click/Tap here
  2. For the Set 2 - Click/Tap here
  3. For the Set 3 - Click/Tap here
  4. For the Set 4 - Click/Tap here
  5. For the Set 5 - Click/Tap here










Sponsored




Regards



Team ExamPundit

Share this

Get free quizzes and news related to SBI PO, IBPS PO and all other exams.

0 Comment to "SBI PO Mains 2017: Banking and Financial Awareness Quiz 2017 - Set 6 - With Economic Awareness"

Post a Comment