Monday, February 13, 2017

Reasoning Ability Quiz for Syndicate Bank PGDBF 2017 - Puzzles | Set 3


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Reasoning Quiz for upcoming Bank and Insurance Exams. This quiz is specifically given for Syndicate PGDBF Exam.

[Directions: Set of 6 Questions]: Read the following questions 1-6 and answer carefully.

There are four friends- Shyamlee, Sonali, Sharmili and Shalini from different states-Odisha, Punjab, Delhi, Bihar (not necessarily in the same order). Each girl is from a different state. They are married in four different states- Punjab, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bengal (not necessarily in the same order). Each girl is married in a different state. Every girl is working in four different cities- Goa, Kolkata, Chennai, Pune (not necessarily in the same order). Each of them have  single child studying  in class 1 to class 4.The girl married in Punjab has her child studying in class 4 and she is not Shyamlee. The one married in Chennai has her kid studying in Class 1. The girl working in Kolkata has her child studying in class 3, while one from Punjab has her kid studying in class 2. Shyamlee and Sonali neither are not from Punjab or Delhi. They married neither in Bengal nor in Uttar Pradesh. They work neither at Chennai nor Kolkata. The one from Bihar does not work in Goa. Shalini is not working in Kolkata. One who is from Delhi did not marry in Bengal. The one working in Pune did not marry in Punjab.

1. The one from Bihar has married in ?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Punjab
d) Bengal
e) None


2. The grandparents of the one studying in Class 4 are from?
a) Punjab
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Bengal or Punjab
e) Cannot be determined


3. The mother of the child in class 1 is from?
a) Punjab
b) Bihar
c) Delhi
d) Delhi or Punjab
e) Cannot be determined



4. Whose child reads in class 3?
a) The one married in Punjab
b) The one working in Pune
c) The one from Delhi
d) The one from Punjab
e) Cannot be determined


5. Who works in Pune?
a) Shyamlee
b) Sonalin
c) Shalini
d) Either Sonalin or Shalini
e) Cannot be determined


6. Sharmili has her office at___
a) Kolkata
b) Pune
c) Pune/Kolkata
d) Chennai

e) Cannot be determined


[Directions: Set of 4 Questions]: Read the following questions 7-10 and answer carefully.

In a bike show , seven bikes of seven different companies viz. Kawasaki, Yamaha, Suzuki, Honda, Hero, Rajdoot and Bajaj were put in exhibition in a stage  forming a row , facing east such that :
1. Kawasaki car was to the immediate right of Bajaj.
2. Bajaj was fourth to the right of Suzuki.
3. Honda car was between Yamaha and Rajdoot.
4. Suzuki, which was third to the left of Yamaha, was at one of the ends.

7. Which of the following was the correct position of the Hero ?
A) Immediate right of Kawasaki
B) Immediate left of Rajdoot
C) Between Rajdoot and Bajaj
D) Fourth to the right of Honda
E) None of these


8. Which of the following is definitely true ?
A) Bajaj is between Yamaha and Suzuki.
B) Kawasaki is to the immediate left of Hero.
C) Bajaj is to the immediate right of Kawasaki.
D) Honda is fourth to the right of Hero.
E) None of these



9. Which bikes are on the immediate either sides of the Kawasaki ?
A) Yamaha and Honda
B) Honda and Suzuki
C) Suzuki and Hero
D) Yamaha and Bajaj
E) None of these

10. Which of the following is definitely true ?
A) Honda is to the immediate left of Yamaha.
B) Rajdoot is to the immediate left of Suzuki.
C) Rajdoot is at one of the ends.
D) Suzuki is second to the right of Honda.
E) None of these


Answers:
  1. A
  2. A
  3. B
  4. C
  5. A
  6. A
  7. D
  8. B
  9. E
  10. A


Solutions:

1-6:
Girl
Native
Married in
Working in
Child in Class
Sonalin
Odisha
Punjab
Goa
4
Shyamlee
Bihar
MP
Pune
1
Sharmili
Delhi
UP
Kolkata
3
Shalini
Punjab
Bengal
Chennai
2



7-10:
Suzuki,
Rajdoot,
 Honda,               (EAST)
Yamaha,
Bajaj,
Kawasaki,
 Hero











Sponsored



Regards



Team ExamPundit

Share this

Get free quizzes and news related to SBI PO, IBPS PO and all other exams.

0 Comment to "Reasoning Ability Quiz for Syndicate Bank PGDBF 2017 - Puzzles | Set 3"

Post a Comment