Quantitative Aptitude Quiz for Syndicate Bank PGDBF 2017




Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Questions based on Mixed Word Problems.




1. Deepak allows two successive discounts of 10% and 5% on the marked price of an article but charges a sales tax of 5% on the discounted price. If Sita, a customer pays Rs. 718.2 as including the sales tax, then what is the marked price?
a) 750
b) 780
c) 800
d) 830
e) None of these


2. Mr Bose is a shopkeeper and always adulterates his goods in lieu of getting more gain. He mixes 24 kg of sugar worth Rs. 35 per kg with another quality of sugar of Rs.42 per kg. By selling the mixture at Rs. 41.04 per kg, he may gain 8%. How much sugar of second quality has been added to the mixture?
a) 18 kg
b) 32 kg
c) 16 kg
d) 28 kg
e) None of these



3. John is a traveler. He always prefers to row his own boat while crossing rivers. Once while crossing a river, he observes that he can row 11   2/3 kmph in still water and finds that it takes six times more to row up than to row down the same distance in the river. What is the speed of the current?
a) 7 2/3 kmph
b) 5  1/3 mph
c) 5   2/3 kmph
d) 8  1/3 kmph
e) None


4. The ratio of present ages of Akhil and Anil is 7 : 9 and present age of Amit is equal to the average ages of Akhil and Anil after 2 years. If the ratio of present age of Amit and age of Anil after four years is 6 : 7 then what will be the ratio of age of Akhil after four years to that of present age of Amit?
a) 13 : 14
b)  14 : 13
c) 6 : 7
d) 7 : 6
e) None of these


5. Deepak, Deepika, Dheeraj enter into a partnership with share in the ratio 7/2:4/3:6/5. After 4 months, Deepak increases his share by 50%. If the total profit at the end of one year be 43200, then Dheeraj's share in the profit is _______
a) 4200
b) 3686
c) 7200
d) 8640
e) None of these


6. Without stoppage, a car travels at an average speed of 90 km/hr and with stoppages it covers the same distance at an average speed of 75 km/hr. How many minutes per hour does the car stops ?
a) 12 minutes
b) 8 minutes
c) 7 minutes
d) 11 minutes
e) None of these



7. Find out the probability of forming 187 or 215 with the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 when only numbers of 3 digits are formed and when repetitions are not allowed.
a) 1/252
b) 13/252
c) 23/252
d) 252/13
e) None




8. Ranchi and Kolkata are two stations. A train goes from Ranchi to Kolkata at 64 km/hr and returns to Ranchi at a slower speed. If its average speed for the whole journey is 56 km/hr, at what speed did it return ?
a) 47.46 km/hr
b) 49.77 km/hr
c) 42 km/hr
d) 38 km/hr
e) None of these



9. Mr Agarwal borrowed a sum of money and paid back in two equal annual installments of  882, allowing 5% compound interest. The sum borrowed was ?
a) 1680
b) 1820
c) 1540
d) 1640
e) 1620



10. Radha and Shyam are running in the same race, the probability of their winning are 1/7 and 1/3 respectively. Find the probability that neither of them will win the race ?
a) 10/21
b) 3/7
c) 21/11
d) 11/21
e) None


Answers:

  1. A
  2. C
  3. D
  4. A
  5. C
  6. B
  7. A
  8. B
  9. D
  10. D

Solutions:

1. Total discount=10+5-(10x5/100)=14.5%

SP+SP(5/100)= 718.2

=>105 SP/100=718.2

SP=684
MP=684/(100-14.5)  x100=800



2. Actual price of mixture=41.04/1.08= 38










Amount of sugar added of 2nd quality = (24x3)/4=18kg


3. Let distance=d
Speed of the current =x kmph
Given d/[(35/3)-x]=6d/[35/3)+x]
Or 70-6x=(35/3)+x
=>7x=175/3
=>x=25/3=8 1/3 kmph


4. Let the age of Akhil and Anil be 7x and 9x
Amit ‘s age=(7x+2+9x+2)/2=8x+2
Given (8x+2)/(9x+4)=6/7
=>x=7
Akhil=35
Amit=42
Anil=45
Required ratio=(35+4)/42=39/42=13:14


5. Given ratio=7/2:4/3:6/5=105 : 40 : 36
Ratio of investments (i.e. ratio of profit) =
[105×4 + (150 % of 105) × 8] : (40 × 12) :  ( 36 × 12)= 1680 : 480 : 432 = 35 : 10 : 9
=> Dheeraj’s share in the profit=9/(35+10+9)   x43200= 7200


6. Let, the distance = 60 km.
When speed is 90 km/hr. the time taken =60/90 h = 40 minutes
When speed is 75 km/hr. the time taken = 60/75=48 minutes
Stoppage=4840=8 minutes


7. 2/(9*8*7)=2/504=1/252



8. 2*64*x/(64+x)=56
=>x=(64*56)/72=49.77 kmph


9. sum =882/(1+5/100) + 882/(1+5/100)^2
=882/(105/100) + 882/(105/100)^2
 =882/(21/20) + 882/ (21/20)^2 =1640


10. 1-[(1/7)+(1/3)]=1-(10/21)=11/21









Sponsored



Regards



Team ExamPundit

0 comments