Monday, February 20, 2017

Puzzle Quiz for SBI PO Prelims 2017 - Set 1



Hello and welcome to exampundit. Here is the very first set of Puzzle Quiz for SBI PO Prelims 2017.

Rules:

1. Answer the following questions in the comment box.

2. Do not give solutions unless you are asked to.

3. Solve it honestly.

4. Highest Scores will be featured.

5. Answers will be updated after 4pm today.



[Set of 6 Questions]: Read the following information carefully and answer the questions given below:

Gaurav, Optimus, Dixit, Fighter, Abhinav and Nirmal were born in different months-March, April, May, June, and July and August, not necessarily in the same order. All of them have different years of birth-1990, 1991, 1992, 1993, 1994 and 1995, though not respectively.
(A)Fighter was born neither in the month of July nor in April but was born in the year 1992.
(B)A person who is born in 1995, is born either in June or in March. Optimus is born neither in 1994 nor 1993 but was born in the month of august.
(C)Gaurav who was born in the month of June, has his year of birth either 1994 or 1993. A person who has year of birth as 1990 is born neither in the month of march nor in April.
(D)1991 is the birth year of either Dixit or Nirmal. Abhinav was not born in March.


1. If Nirmal was born in the month of March, then what is the birth year of Dixit?
a) 1990
b) 1991
c) 1995
d) 1993
e) None of these

2. Which of the following combinations is definitely true?
a) Abhinav-April-1993
b) Abhinav-July-1994
c) Optimus-August-1990
d) Dixit-March-1995
e) None of these

3. Who was born in the month of May?
a) Fighter
b) Nirmal
c) Dixit
d) Gaurav
e) None of these

4. In which year Optimus was born?
a) 1991
b) 1992
c) 1995
d) Cannot be determined
e) None of these


5. If the one having birth year 1994 is born in the month of April, then in which month the person having birth year 1991 was born?
a) August
b) July
c) April
d) June
e) March

6. Which of the following combinations is definitely false?
a) Dixit-April-1991
b) Gaurav-June-1993
c) Nirmal-July-1991
d) Fighter-June-1992
e) None of these


 [Set of 5 Questions]: Read the following information carefully and answer the questions given below

Seven friends- Swati, Sekhar, Sonu, Sandeep, Sarman, Shenaz, Shiny go to a computer training class. They have different sun signs- Pisces, Virgo, Aries, Taurus, Cancer, Leo, Gemini. Each one of them carries a different brand laptop. The brands are  Lenovo, Samsung, Hp, Dell, Sony , apple, iball. Three of them are Hindus and four are Muslim . None of the Hindus has sunsign cancer or Taurus. Swati is a Virgo and has and owns a Lenovo laptop. Sekhar owns a Samsung laptop. Shiny is not a Leo. Sonu  has sunsign Aries and he owns  HP laptop. Sandeep is a Taurean and does not own Apple laptop. Sarman is a Cancerean and owns Sony laptop. The Leo owns an I ball laptop whereas the Piscean owns Samsung laptop. The one with sun sign Gemini has an apple laptop. None of the Hindus have a Samsung laptop.



7.Shenaz has which laptop?
a) Lenovo
b) Samsung
c) Iball
d) Dell
e) Apple



8.Who has Dell laptop?
a) Sandeep
b) Swati
c) Shenaz
d) Shiny
e) None



9.What is the sun sign of Sekhar?
a) Pisces
b) Virgo
c) Leo
d) Gemini
e) None




10.Who is the Leo?
a) Sarman
b) Shiny
c) Sonu
d) none
e) Swati



11. Choose the odd one :
a) Sekhar
b) Sonu
c) Swati
d) Sandeep
e) Sarman


Answers:
  1. b
  2. c
  3. a
  4. e
  5. b
  6. d
  7. c
  8. a
  9. a
  10. d
  11. c - All except Swati are Muslims






Explanations
1-6:

  • PERSON-MONTH-YEAR
  • GAURAV-JUNE-1994/1993
  • OPTIMUS-AUGUST-1990
  • DIXIT-APRIL/JULY-1991
  • FIGHTER-MAY-1992
  • ABHINAV-APRIL/JULY-1994/1993
  • NIRMAL-MARCH-1995


7-11:


Person
Sunsign
Laptop
Religion
Swati
Virgo
Lenovo
Hindu
Sekhar
Pisces
Samsung
Muslim
Sonu
Aries
Hp
Muslim
Sandeep
Taurus
Dell
Muslim
Sarman
Cancer
Sony
Muslim
Shenaz
Leo
iball
Hindu
Shiny
Gemini
Apple
Hindu







Sponsored




Regards



Team ExamPundit

Share this

Get free quizzes and news related to SBI PO, IBPS PO and all other exams.

0 Comment to "Puzzle Quiz for SBI PO Prelims 2017 - Set 1"

Post a Comment