Monday, July 13, 2015

Reasoning Quiz for RBI Assistant 2015 - Set 7


Hello and welcome to ExamPundit. Here is a set of Reasoning Quiz for RBI Assistant 2015.


Directions 1-5: Read the following information carefully and answer the questions.
There are fourteen friends in which seven of them are facing South and seven of them facing North. L, M, N, O, P, Q and R are sitting in a row facing South but not necessarily in the same order. T, V, D, W, A, B and C are friends sitting in a row facing North not necessarily in the same order. P is sitting third to the left of M and facing A. L is sitting at one end of row. The person who is sitting at one end of row is facing T. N is sitting third to the right of Q, who is facing B. V is sitting third left of A and facing M. C is sitting third right of W and facing R. T is sitting on the extreme left of the row. O and Q are not the immediate neighbours.

1. Who is the person facing N ?
(a) D
(b) W
(c) V
(d) T
(e) A


2. How many person are sitting between L and Q ?
(a) 6
(b) 3
(c) 5
(d) 2
(e) 4


3. Who are the person sitting in the middle of the row in both the rows ?
(a) P and A
(b) N and D
(c) O and W
(d) W and N
(e) N and A


4. Who are the person sitting at the end of the row, facing North ?
(a) C and V
(b) B and T
(c) C and T
(d) A and T
(e) V and B


5. Which of the following pair is correct ?
(a) P – B
(b) O – B
(c) R – C
(d) N – W
(e) L – V






Solutions -



6. Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively to make the expression C > P and T £ P definitely true ? C _ R _ P _ S _ T
(a) >, ³, £, ³
(b) ³, ³, ³, >
(c) >, ³, ³, ³
(d) £, ³, ³, ³
(e) ³, ³, ³, ³






Solutions -



7. How many meaningful word can be formed with the letters R T S E I using each letter only once in each word ?
(a) Three
(b) One
(c) Two
(d) Five
(e) Four






Solutions -



8. How many such pairs of letters are there in the word O V E R T U R N E D each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(a) Three
(b) Six
(c) Four
(d) Seven
(e) Five






Solutions -


9. Ravi started walking towards North. After walking a distance of 40 m. He turns towards left and walked 20 m. He then took a right turn and walked 50 m. He again took a right turn and walked 10 m. and stopped. How far and in which direction he is from starting point ? (Approximately)
(a) 91 m., North – West
(b) 92 m., South – East
(c) 89 m., North – East
(d) 90 m., South – West
(e) 88 m., South






Solutions -



10. Each vowel in the letter E A R L I E R is substituted by the next alphabet and each consonant is substituted by the previous alphabet which alphabet will come in the middle of word after the new code?
(a) J
(b) Q
(c) F
(d) K
(e) None of these






Solutions -




Regards



Team ExamPundit


Sponsored

Books For 2015 Banking/Insurance Exams

Share this

Get free quizzes and news related to SBI PO, IBPS PO and all other exams.

26 Responses to "Reasoning Quiz for RBI Assistant 2015 - Set 7"

  1. 1-a 2-c 3-b 4-b 5-c 6-c 8-c 9-c 10-d

    ReplyDelete
  2. 1.A 2.C 3.B 4.B 5.C 6? 7? 8.C 9.A 10.D

    ReplyDelete
  3. Abhishek Verma(aasaan h)July 13, 2015 at 5:44 PM

    A E C C C
    C ? C A D

    ReplyDelete
  4. 1.a, 2.b, 3.? , 4.d, 5.c, 6.c, 8.e, 9.a, 10.d

    ReplyDelete
  5. A E C C C
    C - C A D

    ReplyDelete
  6. Oye seating varave matenguthu

    ReplyDelete
  7. 1-a,2-e, 3-c, 4-c, 5-c
    6-c, 7-b, 8-b, 9-a, 10-d

    ReplyDelete
  8. 2).Statements: All dancers are artists.
    No artist is a racer.
    Conclusions: I. No dancer is a racer
    II. At least some dancers are racers.
    a) Either conclusion I or II is true
    b) Only conclusion I is true
    c) Neither conclusion I nor II is true
    d) Only conclusion II is true
    e) Both conclusions I and II are true what is ans for this






    4).Statements: Some jars are cans.
    No can is box.
    Conclusions: I. No jar is a box.
    II. Some jars are boxes.
    a) Either conclusion I or II is true
    b) Only conclusion II is true
    c) Neither conclusion I nor II is true
    d) Both conclusions I and II are true
    e) Only conclusion I is true


    tell me what is the diffrenece in both conclusions

    ReplyDelete
  9. S@M ((Version 0.2))July 13, 2015 at 6:34 PM

    Plz dnt post questions here,go to the ist post of the day,no questions will be entertain between the quiz or on quiz page ... Thank u

    It's a rule :))

    ReplyDelete
  10. @Anubhab Dada Puzzle mein 2,3 arrangements aa raha hai.. and all are satisfying the given conditions

    ReplyDelete
  11. in the first only conclusion 1 is true bcz all dancers are included in artists and koi b artist racer nhi hai.. to dancer b racer nhi hoga..
    2nd me a answer hai bcz kuch jar cans hai.. sab nhi...to jo remaining jar hai they can be box or not..

    ReplyDelete
  12. Dada check puzzle.

    ReplyDelete
  13. 1.a 2.c 3.b 4.b 5.c
    6.? 7 ? 8.e 9.a 10.d

    ReplyDelete
  14. S@M ((Version 0.2))July 13, 2015 at 6:49 PM

    AECCC
    CCEAD

    ReplyDelete
  15. S@M ((Version 0.2))July 13, 2015 at 6:51 PM

    1-a 4-c 7-c. 10-D
    2-e 5-c 8-e
    3-c. 6-c 9-a

    ReplyDelete
  16. 1-a,2-c, 3-b, 4-b, 5-c, 6-c, 7-?, 8-e, 9-a, 10-d

    ReplyDelete
  17. I am getting 8 solutions to d puzzle, and no solution is contradictory...
    .

    ReplyDelete
  18. ? E C C C
    C ? E A D

    ReplyDelete
  19. 1.a 2.c 3b 4b 5 c

    ReplyDelete
  20. Usually Very Few Times, you can get 2-3-4 answers of a Puzzle or SA. In that case, usually correct arrangements without any errors, will be taken as correct. Won't be deducted from score!

    ReplyDelete
  21. That means sabhi correct hai aaj .

    ReplyDelete
  22. 1)a,2)c,3)b,4)b,5)c,6)c,8)e,9)b,10)d

    ReplyDelete
  23. yaa same thing happened with me in SBI pre ........seven boys seated in a single row .........i got two ans and confused but after seeing options I understood which one is correct .......finally result declared and got 22/22 in res.

    ReplyDelete
  24. Didnn't get what you want to say dada?

    ReplyDelete
  25. Any tips to solve questions like as Q7????

    ReplyDelete
  26. LMONPRQ
    TVWDACB
    check this

    ReplyDelete