Sunday, July 12, 2015

General Awareness Quiz for SBI PO 2015 - Set 7



Hello and welcome to ExamPundit. Here is the 7th Set of SBI PO Mains General Awareness Quiz.





1. In RBI’s 2nd Bi-Monthly Monetary Policy, what was the growth forecast for India for 2015-16?
(a) 7.8%
(b) 7.9%
(c) 7.6%
(d) 7.2%
(e) 7.4%



2. How much loan did World Bank approve for the Jhelum and Tawi Flood Recovery Project?
(a) $ 400 million
(b) $ 250 million
(c) $ 600 million
(d) $ 150 million
(e) $ 200 million



3. Which bank recently launched debit card themed on Scion of Ikshvaku book?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) Federal Bank



4. Many banks these days are entering into the business of offering loans against property. This business of the banks can be categorised under which of the following heads of banking?
(a) Corporate Banking
(b) Personal Banking
(c) Merchant banking
(d) Portfolio Management Service
(e) None of these



5. What is the currency of Cambodia?
(a) Cambodian Dollar
(b) Cambodian Peso
(c) Cambodian Riyadh
(d) Cambodian Riel
(e) Cambodian Dinar



6. ING Bank recently signed a memorandum of understanding with which Indian bank for cross border business?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Canara Bank



7. Multiplex chain PVR Ltd recently agreed to acquire DLF's DT Cinemas for ____________.
(a) Rs 500 Crore
(b) Rs 450 Crore
(c) Rs 600 Crore
(d) Rs 300 Crore
(e) Rs 200 Crore



8. What does repository refer to as in banking terminology?
(a) Currency chest owned by state govt.
(b) A separate small currency chest.
(c) A sub chest, whose money forms part of the main chest.
(d) A currency chest maintained by private financial companies.
(e) None of these




9. Which of the following statement(s) is Incorrect about the High Level Committee (HLC) on railway restructuring?
I. The committee is headed by Dr Bibek Debroy.
II. Immediate recommendation includes Liberalization, or the allowing of private entry.
III. 7 Years to implement Changes in the Railways Act and the Railway Board Act, setting up a Regulator.

(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) Both II and III
(e) All are correct



10. Land Boundary Agreement (LBA) between India and Bangladesh would settle border dispute of _____.
(a) 3089 KM
(b) 4096 KM
(c) 5092 KM
(d) 2460 KM
(e) 3130 KM



11. Nawab Wajid Ali Shah Prani Udyan is located in which state?
(a) Telengana
(b) Madhya Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) None of the above



12. Muscat is the capital of __________.
(a) Taiwan
(b) Uzbekistan
(c) Turkmenistan
(d) Oman
(e) None of them



13. Many a times we read in financial newspapers about a term “loan syndication”. What exactly is loan syndication?
(a) In loan syndication, more than one debtors apply for a loan to one creditor
(b) In loan syndication, more than one creditors come together to provide single loan
(c) In loan syndication, more than one creditors come together to provide multiple loans
(d) Both (a) and (c)
(e) All (a), (b) and (c)




14. Which of the following in NOT eligible for deposit insurance facility provided by Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)?
(a) Regional Rural Banks (RRBs)
(b) Private Banks
(c) Foreign Banks
(d) Primary Cooperative Societies
(e) None of them



15. NL Beno Zephine became the first 100 percent visually-challenged person to be inducted into the _______________.
(a) Indian Foreign Service
(b) Indian Forest Service
(c) Indian Meteorological Service
(d) Indian Frontier Administrative Service
(e) None of the above



16. Ratchanok Intanon is related to which sport?
(a) Swimming
(b) Athletics
(c) Table Tennis
(d) Badminton
(e) Snooker



17. Kerala Government's highest honour for music, Swathi Puraskar was conferred to whom?
(a) S Subrahmanyan
(b) K Meenakshi Sundaram
(c) R. Janakiraman
(d) Vijay Kichlu
(e) Ustad Amjad Ali Khan



18. What does QIP stands for?
(a) Qualified Initial Placement
(b) Qualified International Placement
(c) Qualified Institutional Placement
(d) Qualified Initial Proposal
(e) Qualified Institutional Proposal



19. The book titled “Education of Muslims” is written by ___________.
(a) Tarun Vijay
(b) Abdul Haq
(c) Teesta Setalvad
(d) Tulsidas Borkar
(e) JS Rajput



20. World Day Against Child Labour is observed on ___________.
(a) 10th July
(b) 9th June
(c) 12th June
(d) 8th July
(e) 8th June


View the Previous 6 sets from here : Click Here :


Regards



Team ExamPundit


Sponsored

Books For 2015 Banking/Insurance Exams

Share this

Get free quizzes and news related to SBI PO, IBPS PO and all other exams.

34 Responses to "General Awareness Quiz for SBI PO 2015 - Set 7"

  1. dada are you there??

    ReplyDelete
  2. 6-A,7-D,9-E,11-D,12-D,14-D,15-A,16-D,19-E,20-C

    ReplyDelete
  3. dada can i make a request??

    ReplyDelete
  4. 1-D 3-D 4-A 5-B 6-A 9-E 10-B 12-D 13-B 14-C 15-A 16-D 17-E 18-C 19-A 20-C

    ReplyDelete
  5. ♬ ♪ ⓢ ⓤ ⓓ ⓗ ⓐ ♪ ♬July 12, 2015 at 1:37 PM

    c b c a d
    a a a e -
    d d b d a
    - a - e c

    ReplyDelete
  6. can you compile a list of group of nations(like brics asean etc etc) and all info about them and post it here??
    it will be of great help if you could do that...
    sbi main 1-2 aise questions pakka hain

    ReplyDelete
  7. dada are you there??

    ReplyDelete
  8. Can you use the search bar in our site? :) We have over 200 PDFs on all the topics :)

    ReplyDelete
  9. sammy--->target sbiJuly 12, 2015 at 1:39 PM

    C B C D D A
    ? ? B D ? D
    A D E ? A E
    C

    ReplyDelete
  10. couldnt find the group of nation pdf...pls help me out and post the link

    ReplyDelete
  11. 1a 2a 3a 4c 5d 6e 7b 8a 9e 10b 11d 12d 13e 14d 15a 16d 17e 18c 19e 20c

    ReplyDelete
  12. sammy--->target sbiJuly 12, 2015 at 1:41 PM

    C B C D D A

    ? ? B D ? D

    A D E ? C E

    C

    ReplyDelete
  13. You are asking for a PDF where, it will be like "BRICS = Brazil, Russia, India, China and RSA"?

    ReplyDelete
  14. S@M ((Version 0.2))July 12, 2015 at 1:44 PM

    15-a
    16-d
    17-e
    18-c
    19-e
    20-c

    ReplyDelete
  15. 1.a,3.d,4.d,5.d,6a,7a,12.d,14.d,15.b,16.d,17.b,18.c19.e

    ReplyDelete
  16. C B C ? D
    A A E A B
    D D ? ? A
    D E C E C

    ReplyDelete
  17. a - - c b
    a - c e c
    d d b c a
    a e c e c

    ReplyDelete
  18. dada??

    sorry net problem....

    i mean there abbreviation, hq , country list , summits , recent developments etc

    last 3 years se 2 2 questions aa rahe hain...lasrt time saarc and tapi ke bare mainaaya tha

    uss se pehle g8 ...

    ReplyDelete
  19. c,b,b,b,?
    a,c,?,c,?
    d,d,?,d,a
    c,e,c,b,c

    ReplyDelete
  20. cbcad
    aa__a
    dd_dc
    cacec

    ReplyDelete
  21. @Anubhab Dada, ans?

    ReplyDelete
  22. Walle bohot din baad.. Kaya hua tha? Self study??

    ReplyDelete
  23. Kuch nahi bhai..... bus prelims mein nahi hua isliye nahi aa raha tha..... :)

    ReplyDelete
  24. What.. Kaya hua kaya hai.. Tum priyanka.. Its unexpected totally.. Sorry to hear this yaar..

    Samne bohot xam hai.. Tum dono ko jarur milenge

    ReplyDelete
  25. Mera b nhi hua wall e .. Dnt wry

    ReplyDelete
  26. Sir you are doing great job and i loved your website.Please post one post daily for static Gk if possible.It will help a lot to clear those who are preparing for simultaneously other exams like ssc state govt exam

    ReplyDelete