Tuesday, September 30, 2014

Computer Knowledge Quiz for Bank PO


1. Robots used in automobile plants are classified as 
(a) perception systems 
(b) industrial robots 
(c) mobile robots 
(d) knowledge robots 
(e) None of these 

2. All of the following are examples of word processing software except 
(a) Microsoft Excel 
(b) Microsoft Word 
(c) Corel WordPerfect 
(d) Writer 
(e) All are examples 

3. To save an existing file with a new name or to a new location, you should use the _______ command. 
(a) Save 
(b) Save and Replace 
(c) New File 
(d) Save As 
(e) None of these 

4. In a spreadsheet, the columns and a rows form individual boxes which are also known as 
(a) intersects 
(b) addresses 
(c) cells 
(d) worksheets 
(e) None of these 

5. AVERAGE is an example of a 
(a) formula 
(b) function 
(c) field 
(d) table 
(e) None of these 


6. Performing a "what-if' analysis is most commonly accomplished using ______ software. 
(a) spreadsheet 
(b) database 
(c) presentation 
(d) PIM 
(e)None of these 

7. All of the following terms are associated with spreadsheet software except 
(a) worksheet 
(b)cell 
(c) formula 
(d) virus detection 
(e) None of these 

8. System software does all of the following EXCEPT 
(a) help run the computer. 
(b) coordinate instructions between application software and the computer's hardware devices. 
(c) help manage system resources. 
(d) add graphics and pictures to files. 
(e) None of these 

9. Software refers to a set of instructions that tells the computer what to do. These instruction sets are called 
(a) programs 
(b) databases 
(c) peripherals 
(d) devices 
(e) None of these 

10. Microsoft Outlook and Lotus Organiser are examples of ______ software. 
(a) presentation 
(b) personal information manager (PIM) 
(c) database 
(d) communication 
(e) None of these 

11. Microsoft PowerPoint and Corel Presentations are; examples of ______ software. 
(a) spreadsheet 
(b) presentation 
(c) design 
(d) database (e) None of these 

12. Microsoft Project is an example of ______ software. 
(a) personal financial 
(b) customer relationship management (CRM) 
(c) project management 
(d) personal information manager (PIM) 
(e) None of these

13. Software designed for a specific industry is known as _____ software. 
(a) multimedia 
(b) general business 
(c) project management 
(d) vertical market 
(e) None of these 

14. QuarkXPress and Adobe InDesign are examples of _____ software. 
(a) image-editing 
(b) word processing 
(c) video-editing 
(d) desktop publishing 
(e) None of these 

15. A table is a collection of related 
(a) files 
(b) worksheets 
(c)data 
(d) records 
(e) None of these 

16. ______ software (sometimes called photo-editing software) allows users to make basic modifications to digital images such as removing red-eye. 
(a) Photo Retouching 
(b) Image-editing
(c) Word processing 
(d) Web page authoring 
(e) None of these 


17. Computer-aided design (CAD) software can do all of the following except 
(a) designing and creating a Web page. 
(b) allowing engineers to build virtual models. 
(c) allowing engineers to create automated designs and model visualisations. 
(d) work in conjunction with global positioning (GPS) systems. 
(e) None of these 

18. Microsoft Works is an example of a(n) 
(a) software suite. 
(b) personal information manager. 
(c) integrated software application package. 
(d) limited software edition. 
(e) None of these 

19. Microsoft Office, Corel WordPerfect Office, and Lotus SmartSuite are examples of 
(a) software suites. 
(b) open-source products. 
(c) freeware products. 
(d) personal information management applications. 
(e) None of these 

20. A good practice, before installing new software, is to make sure your _____ software is up-to-date. 
(a) Web browser 
(b) utility 
(c) virus protection 
(d) Internet
(e) None of these 

21. Which of the following is an example of course management software? 
(a) Blackboard 
(b) Microsoft Outlook 
(c) Encarta 
(d) Adobe Acrobat 
(e) None of these 

22. An example of software that includes electronic checkbook registers and automatic bill payment tools is 
(a) Microsoft Project 
(b) Microsoft Word 
(c) Adobe Acrobat 
(d) Intuit Quicken 
(e) None of these

23. Small business owners who want software to assist in managing accounts payable, accounts receivable, and payroll will likely use which of the following software products? 
(a) Intuit QuickBooks 
(b) OpenOffice 
(c) Microsoft Word 
(d) Microsoft Project 
(e) None of these 

24. Which of the following software products is most appropriate for designing interesting and attractive Web pages? 
(a) Microsoft Project 
(b) Macromedia Dreamweaver 
(c) Windows Media Player 
(d) QuarkXPress 
(e) None of these 

25. Custom software, developed to address the specific needs of a company, is known as ________ software. 
(a) developmental 
(b) privately owned 
(c) copyrighted 
(d) proprietary 
(e) None of these 


Puzzle Test for IBPS PO Exam


Directions(Q.1-6):
Study the following information carefully and answer the given questions. 

P, Q, R, S, T, V, W and X are captains of eight different cricket teams, namely Australia, New Zealand, India, Pakistan, Sri Lanka, England, West Indies and South Africa, but not necessarily in the same order. All of them are seated around a circular table and are facing the centre. P sits third to the left of the Sri Lankan captain. Only two people sit between T and W. Neither T nor W is an immediate neighbour of P. Neither T nor W is the captain of Sri Lanka.The captain of South Africa sits second to the right of S. S is not an immediate neighbour of P. S is not the Sri Lankan captain and P is not the captain of South Africa. The Australian captain sits third to the left of V. The Australian and Sri Lankan captains are not immediate neighbours. Only one person sits between S and the Indian captain. Captains of Pakistan and New Zealand are immediate neighbours. S is not the captain of New Zealand's team. Only one person sits between Q and the captain of England. The captain of England is an immediate neighbour of X. W and Q are not immediate neighbours.

1. How many people sit between T and the captain of England when counted in clockwise direction from T?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Four
(e) Five

2. Who is the captain of the Australian team ?
(a) P
(b) V
(c) W
(d) T
(e) Q

3. Which of the following would come in place of question mark based upon the given
seating arrangement ?
V S X R T V R P ?
(a) S W
(b) W X
(c) Q W
(d) Q X
(e) VR

4. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement ?
(a) R is the captain of South Africa.
(b) W is an immediate neighbour of V.
(c) The captains of Australia and England are immediate neighbours.
(d) Four people sit between W and Q.
(e) X sits second to the left of S.

5. Who is the Indian captain ?
(a) Q
(b) V
(c) X
(d) T
(e) Cannot be determined

6. What is the position of the captain of West Indies with respect to R ?
(a) Immediate left
(b) Second to the left
(c) Third to the right
(d) Second to the right
(e) Third to the left


Answers:

1.c
2.a
3.b
4.c
5.d

6.d

Reasoning Quiz for IBPS PO Exam


1. If R' denotes '-'; 'Q' denotes '⋆'; 'W' denotes and  'A' denotes '+',then 42W7R8A6Q4 = ? 
(a) -22 
(b) -168 
(c) 22 
(d) 28 
(e) None of these 

2. Mohan walked 30 metres towards South, took a left turn and walked 15 metres. He then took a right turn and walked 20 metres. He again took a right turn and walked 15 metres. How far is he from the starting point? 
(a) 95 metres 
(b) 50 metres 
(c) 70 metres 
(d) Cannot be determined 
(e) None of these 

3. What should come next in the following letter series based on English alphabet? 
CEA I KG OQM ? 
(a) STW 
(b) WUS 
(c) SWU 
(d) UWS 
(e) None of these 

4. The positions of how many digits in the number 59164823 will remain unchanged after the digits are rearranged in descending order within the number? 
(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than three 

5. What should come next in the following letter series? 
PQRSTABCDEPQRSABCDEPQRSABCDPQ 
(a) R 
(b) T 
(c) A 
(d) B 
(e) None of these 

6. In a certain code language, 'how can you go' is written as 'ja da ka pa', 'can you come here' is written as 'na ka sa ja' and 'come and go' is written as 'ra pa sa'. How is 'here' written in that code language ? 
(a) ja 
(b) na 
(c) pa 
(d) Data inadequate 
(e) None of these 

7. How many such pairs of letters are there in the word TRIBUNAL each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet? 
(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than three 

8. In a certain code DOWN is written as '5@9#' and NAME is written as' #6%3'. How is MODE written in that code? 
(a) %653 
(b) %@63 
(c) %5@3 

(d) %@53 
(e) None of these 

9. How many meaningful English words can be formed with the letters LGEU using each letter only once in each word? 
(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than three 

10. In a certain code THRIVES is written as SIUHRDU. How is SOULFUL written in that code? 
(a) VPTKKTE 
(b) VPTKETK 
(c) TPVKKTE 
(d) TNRKMVG 
(e) None of these 

11. In a row of forty children, R is eleventh from the right end and there are fifteen children between R and M. What is M's position from the left end of the row? 
(a) Fourteenth 
(b) Fifteenth 
(c) Thirteenth 
(d) Cannot be determined 
(e) None of these 

12. In a certain code language 'how many are there' is written as 'ka na ta da' and 'many are welcome here' is written as 'na pi ni ka'. How is 'how' written in that code language? 
(a) ta 
(b) da 
(c) taorda 
(d) Data inadequate 
(e) None of these 

13. If the positions of the first and the fifth digits of the number 83591427 are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged, and so on, then which of the following will be the second digit from the right end after the rearrangement? 
(a) 5 
(b) 3 
(c) 9 
(d) 2 
(e) None of these 

14. How many such pairs of letters are there in the word ADJUSTING, each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet? 
(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than three 

15. How many meaningful English words can be formed with the letters LBAE, using each letter only once in each word? 
(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) More than three 

16. In a certain code BUILDER is written as JVCKSFE. How is SEALING written in that code? 
(a) BTFKHOJ 
(b) JOHKBFT 
(c) TFBKHOJ 
(d) BFTKJOH 
(e) None of these

17. If 'R' denotes'÷'; Tdenotes '-'; 'M' denotes '+' and W denotes '⋆', then 27T15R3W4M6= ? 
(a) 7 
(b) 13 
(c) -23 
(d) 1 
(e) None of these 

18. In a certain code WAVE is written as '5%3* ' and WINS is written as' 59@©'. How is SANE written in that code? 
(a) ©9@ ⋆ 
(b) ⋆ %©@ 
(c) ©@%⋆ 
(d) ©%@⋆ 
(e) None of these 

19. Which of the following is the middle digit of the third highest among the five three-digit numbers given below? 
368 931 472 715 647 
(a) 6 
(b) 3 
(c) 7 
(d) 1 
(e) 4 

20. Among P, Q, R, S and T, each having a different height, Q is shorter-than only T and S is shorter than P and Q. Who among them is the shortest? 
(a) R 
(b) S 
(c) P 
(d) Data inadequate 
(e) None of these


Answers:

1. c
2. b
3. d
4. b
5. a
6. b
7. e
8. d
9. b
10. a
11. a
12. c
13. a
14. d
15. c
16. e
17. b
18. d
19. e

20. d

Current Affairs Update - 28-29 Sept, 2014

Finance

1. Bill to merge FMC, SEBI likely in Winter session of Parliament


  • ·         The Finance Ministry hopes to bring a bill for merging Forward Market Commission (FMC) with the Securities & Exchange Board of India (SEBI) during the winter session of Parliament.
  • ·         “There are two options. Either to give more power to FMC through enactment of long pending Forward Contract Regulation Act (FCRA) Amendment Bill or to scrap FCRA and merge FMC with SEBI,” a senior Finance Ministry official told Business Line.
  • ·         The second option (scrap FCRA) has higher probability and a bill could be brought during winter session, the official said adding that this will require amendment in SEBI Act.
  • ·         FMC regulates forward trading of commodities while SEBI is capital market regulator.
  • ·         Forward trading in commodities market is facing tough time as volume has dipped to five year low. Imposition of Commodities Transaction Tax (CTT) besides factors such as NSEL incidence and shifting of investors from commodities to equity are key reasons for this fall.
  • ·         According to FMC latest figure, trading volume during first fortnight of September stood at ₹ 2.49 lakh crore which is nearly 25 per cent less than corresponding period of the previous fiscal. Currently, there are 6 national and 16 regional exchanges.
  • ·         The merger has some logic as forward trading in commodities is also one of the capital market activities and a kind of financial transactions, the official said. Besides, the Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC) has recommended bringing all the financial transactions under one regulator (barring banking which will continue to be regulated by RBI).



India

2. President’s rule imposed in Maharashtra

  • ·         President’s rule was imposed on poll-bound Maharashtra on Sunday, a day after the Union Cabinet recommended its imposition.
  • ·         Following the stepping down of Prithviraj Chavan as Chief Minister on Friday, the Union Cabinet chaired by Home Minister Rajnath Singh made the recommendation on Saturday.
  • ·         Mr. Chavan quit his post, following the end of the 15-year-old Congress-NCP alliance in the State. His resignation was accepted by Governor C. Vidyasagar Rao on Saturday.
  • ·         Assembly elections in Maharashtra are scheduled on October 15.


3. Narendra Modi invites New Jersey Governor to visit India


  • ·         Prime Minister Narendra Modi has invited New Jersey Governor Chris Christie to visit India with a trade mission.
  • ·         Mr. Modi extended the invitation to Mr. Christie when the latter called on him at the New York Palace hotel, where the Prime Minister is staying for attending the annual session of the U.N. General Assembly.
  • ·         Mr. Christie, a popular Republican politician and a 2016 presidential election aspirant, has accepted the invitation to visit India with a trade delegation sometime next year, said Andy Shenoy, Director on the Board of United Nations Development Corporation who played a major role in coordinating this important meeting.
  • ·         Mr. Modi and Mr. Christie held discussions on the hurricane Sandy’s effect on business and life of people in New Jersey.
  • ·         The two leaders shared their thoughts on disaster management.



4. O Panneerselvam sworn-in as Chief Minister of Tamil Nadu

  • ·         AIADMK Treasurer O Panneerselvam was sworn-in as Chief Minister (CM) of Tamil Nadu on 29 September 2014. He replaced the former AIADMK chief J Jayalalithaa.
  • ·         He is the 28th Chief Minister of Tamil Nadu since 1920. Along with Panneerselvam, the State Cabinet was also sworn-in by the Tamil Nadu Governor K Rosaiah.



5. Justice Handyala Dattu sworn-in as new CJI

  • ·         Justice Handyala Lakshminarayanaswamy Dattu was sworn-in as the 42nd Chief Justice of India on 28 September 2014. He was administered the oath of office by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhawan. He succeeded Chief Justice RM Lodha who demitted office on 27 September 2014.
  • ·         Dattu will have tenure of 14 months as the Chief Justice of India as he will retire from his office on 2 December 2015.
  • ·         His name for the appointment for the office of the Chief Justice of India was cleared by President on 3 September 2014. Dattu will be the CJI with longest tenure in recent years, as the previous two CJIs namely Justice S Sathasivam and Justice RM Lodha retired from their office with a tenure of nine and five months respectively.


6. Delhi Metro ranked 2nd among 18 international metro systems


  • ·         Delhi Metro has been ranked second among 18 international Metro systems in terms of overall customer satisfaction in an online customer survey.
  • ·         According to a DMRC official, in the survey conducted among the commuters of those Metro systems by Global Metro Benchmarking Groups 'NOVA' and 'CoMET', Delhi Metro along with London DLR and Bangkok were the best three performers in the 'Net Promoters Score' (NPS) category.
  • ·         Under this category the survey analysed the likelihood of customers recommending the service to others on the basis of their satisfaction.
  • ·         More than 41,000 respondents gave their feedback worldwide in this survey conducted online through the websites and social media links of 18 major Metros of the world from April 28th to May 25th earlier this year. The Metro systems that participated in this survey apart from Delhi Metro were Hong Kong MTR, London Underground, Metro De Madrid, Paris RATP, Metro De Sandiago, Singapore SMRT, Barcelona TMB, Brussels STIB, Bangkok BMCL, London DLR, Istanbul Ulasim, Kualalumpur Rapid PL, Metropolitano De Lisboa, Montreal STM, Newcastle Nexus, Metro Rio and Toronto TTC.




7. Braham: A `made in India’ medical search engine

  • ·         A hotel management professional has found a dire need for an online source for medical and healthcare information in India. He spent all his savings, hired three techies and keyed in scientific data himself to build, what he claims, the first dedicated medical search engine.
  • ·         Titled Braham (or the universe), the search engine can also be used as a general search engine. “But I would like it to emerge as a one-stop-shop information source for all medical and healthcare related information,” Rajeev Shandilya told Business Line over phone.
  • ·         To beat high costs in acquiring the servers, Rajeev chose to take virtual servers on pay-per-use mode. “At present, I am getting about 10,000 hits a day,” he said.
  • ·         Apart from providing answers to medical queries, the search engine gives city-based information on the availability of hospitals and doctors.



International

8. World Heart Day observed globally on 29 September

  • ·         World Heart Day was observed across the world on 29 September 2014. The objective of the day is to inform people around the world of the danger of heart disease and stroke.
  • ·         2014 theme for World Heart Day’s is Heart Choices NOT Hard Choices. The World Health Organization on the occasion said that there is a need to reduce the consumption of salt that is linked to death of people from cardiovascular diseases.
  • ·         On the other hand, the World Heart Federation members spread the news that at least 80 percent of premature deaths from cardiovascular disease could be avoided of major four risk factors is controlled. The four major risk factors are
  •        Tobacco use
  •        Unhealthy diet
  •        Physical inactivity
  •        Harmful use of alcohol



9. Libyan parliament swears in new government


  • ·         Libya’s new parliament on Sunday swore in Prime Minister Abdullah al-Thinni and his cabinet during a meeting in the eastern port town of Tobruk.
  • ·         The ceremony followed weeks of political manoeuvring in the fractious assembly, as clashes continued between rival militias near the capital Tripoli and in the eastern city of Benghazi.
  • ·         In Tripoli, a rival government under Omar al-Hassi claims power with the support of Islamist militias and the reconvened former interim parliament, the General National Congress.
  • ·         In Benghazi, the largest city in eastern Libya, radical Islamist militias have succeeded in pushing rival forces loyal to retired general Khalifa Haftar out of most areas.
  • ·         The Tobruk-based parliament, the House of Representatives, has swung behind the anti-Islamist forces, declaring the main Islamist militias to be terrorist organizations.



10. Indian-Israeli PMs meet for the first time in more than a decade


  • ·         In the first meeting between Indian and Israeli Prime Ministers in more than a decade, Prime Minister Modi asked Prime Minister Benjamin Netanyahu to explain Israel’s perspective on the Islamic State (ISIS). According to Ministry of External Affairs (MEA) spokesperson Syed Akbaruddin, the two leaders discussed the situation in West Asia. “Given that Israel is well placed in that region, the Prime Minister requested and was given a briefing of their understanding of the situation.”
  • ·         The conversation takes significance given it came before Mr. Modi’s dinner meeting with US President Barack Obama in Washington, as well as Mr. Modi’s address to the council for foreign relations to outline his government’s foreign policy objectives.
  • ·         Mr. Modi and Mr. Netanyahu also discussed ways of increasing bilateral ties in the areas of agriculture, water management and urban development. Israel is one of India’s largest defence suppliers, and Mr. Modi discussed his government’s decision to open up Foreign Direct Investment (FDI) in the field to 49 per cent. He also told Mr. Netanyahu that Israel should consider defence partnerships based in India, in line with his “Make in India” initiative. According to The Jerusalem Post, Mr. Netanyahu said “the sky is the limit” for relations between both countries.




11. PM Narendra Modi addressed 69th session of UNGA in Hindi


  • ·         The Prime Minister of India Narendra Modi on 27 September 2014 addressed the 69th session of United Nations General Assembly (UNGA) in New York. He addressed the 193-member UN General Assembly in Hindi becoming the second Prime Minister after Atal Behari Vajpayee who was a Prime Minister from 1998 to 2004.
  • ·         Apart from this, Modi is the third person to address the UNGA session in Hindi aafter Vajpayee and PV Narasimha Rao. Rao addressed the session in Hindi as foreign minister in 1988 and Vajpayee also addressed the UN General Assembly's Millennium Summit session in Hindi in 1977.
  • ·         The theme of the UNGA was delivering and implementing a transformative Post-2015 development Agenda.


Some major points of his speech at UNGA were
  •        He termed the 69 UN peacekeeping missions since 1948 as the blue helmet, the colour of peace.
  •        India is ready to engage in a serious bilateral dialogue with Pakistan but in a peaceful atmosphere, without the shadow of terrorism, to promote our friendship and cooperation. For this purpose, Pakistan should take its responsibility seriously to create such an environment.
  •        He also called for concerted multilateral action to meet the challenges like fragile global economy, terrorism, Ebola health crisis, climate change and poverty.
  •        While calling for concerted international efforts to fight with terrorism, he termed that it takes new shape and new name and there is no country either big or small across the world is free from its threat. So efforts should be made to combat terrorism and extremism by keeping aside the difference by adopting Comprehensive Convention on International Terrorism
  •        All G-groups should be converted into G1 or G-All
  •        The United Nations including the Security Council should be made more democratic and participative
  •        Development and empowerment should be spread at the speed of Facebook or Twitter
  •        The eradication of poverty must remain at the core of the Post-2015 Development Agenda
  •        Technology and capabilities of the countries should be shared with each other
  •        International Yoga Day should be adopted




12. Alibaba gets approval to set up private bank in China


  • ·         China’s e-commerce giant Alibaba, which completed the world’s largest initial public offering ever this month, has won approval from authorities here to establish a private bank as it diversifies into financial services.
  • ·         Alibaba, through its subsidiary Zhejiang Ant Small and Micro Financial Services Group Co, will hold 30 per cent of share capital of the new bank, the China Banking Regulatory Commission said.
  • ·         Having its own commercial bank will afford Alibaba greater control over many of its key services, including online payment and wealth management products.
  • ·         Alibaba is the latest company outside the financial sphere to win approval to start a bank in China. Beijing hopes private banks will help in its drive to open up the economy to more competition and get private capital to more parts of the economy.
  • ·         Alibaba completed the biggest initial public offering ever this month by selling $25 billion of stock to investors keen to tap into the world’s biggest pool of Internet users.
  • ·         Shanghai JuneYao Group, the parent of Juneyao Airlines, also received regulatory approval to set up its own bank and will own a 30 per cent stake, according to the regulator.


Sports

13. Asian Games: Yogeshwar Dutt clinches gold

  • ·         Yogeshwar Dutt ended India’s 28-year-old wait for a wrestling gold medal in the Asian Games by emerging champion in the men’s freestyle 65kg category at the Dowon Gymnasium in Incheon Sunday.
  • ·         The Indian, an Olympic bronze medallist, put on a stupendous show in winning 3-0 against Zalimkhan Yusupov of Tajikistan in the title clash.


14. Khushbir Kaur makes race walk history


  • ·         On Sunday, Indian race walking’s wonder girl Khushbir Kaur won a sensational silver in the 20km at the 17th Asian Games here. It was the country’s first-ever women’s silver in the event at the Asiad.
  • ·         “I’ve been to the World Cup and Asian Championships, yes, I was expecting this medal,” said the 21-year-old. “This is not my personal best, I’ve run faster but I got two cautions today, the first at the 10km and the second between the 16 to 18km and this slowed me down. I was worried after that, I did not want to lose a medal chance. I was in the first group of four girls early.” A few hours later, quartermilers M.R. Poovamma and Arokia Rajiv picked up bronze medals while Manju Bala brought another in the women’s hammer throw.



15. Sanam, Saketh get silver in men’s doubles tennis

  • ·         Sanam Singh could not add a second consecutive Asian Games gold medal to his kitty as he and Saketh Myneni settled for a silver after losing the hard-fought final in straight sets to Korea’s Yongkyu Lim and Hyeon Chung, in Incheon on Monday.
  • ·         The fifth seeded Indians lost the summit clash 5-7, 6-7(2) in an hour and 29 minutes to the eighth seeded local favourites.
  • ·         The Koreans, cheered by the home fans, were precise in shot-making and won points with some intelligent tennis against the fighting Indians.
  • ·         The Koreans stood out with their shot selection as some of the drop volleys won them crucial points.
  • ·         Sanam had won men’s doubles gold with Somdev Devvarman at the Guangzhou edition in 2010.



16. Sania Mirza-Saketh Myneni Win Mixed-Doubles Gold


  • ·         Sania Mirza and Saketh Myneni's successful run at the Asian Games 2014 continued as the pair beat Chinese Taipei's Hsien Yin Peng and Hao Ching Chan 6-4, 6-3 to win India's sixth gold medal at Incheon. 
  • ·         This is Sania's third consecutive Asian Games mixed doubles final appearance. In 2006, she won a gold with Leander Paes. She followed that up with a silver medal in 2010 with Vishnu Vardhan and has now won a gold with Saketh Myneni at Incheon.


17. Discus thrower Seema Punia wins gold

  • ·         Discus thrower Seema Punia Antil ended India's gold-less streak in track and field events on the third day of athletics competitions as she beat back a strong challenge from two Chinese rivals to bag the coveted yellow metal at the Asian Games on Monday.
  • ·         Seema ran away with the gold with a best throw of 61.03m in the women's discus throw final while team-mate Krishna Poonia finished fourth with a below par 55.57m at the Incheon Asiad Main Stadium here.
  • ·         Prior to Sema's golden throw, women's metric miler O P Jaisha and men's 3000m steeplechaser Naveen Kumar picked up a bronze each to boost the country's medal tally from athletics to eight from three days.



18. Europe won 40th Ryder Cup in Gleneagles

  • ·         Europe on 28 September 2014 won the 40th Ryder Cup in Gleneagles, Scotland. Europe defeated United States by 16½ points to 11½. The team captains were Paul McGinley for Europe and Tom Watson for the USA.
  • ·         Europe took 10-6 lead over the United States into final day of Ryder Cup. 
  • ·         Europe has now won eight of the last 10 Ryder Cups. Europe was the defending cup holders, having defeated the USA in 2012 at Medinah.
  • ·         The 40th Ryder Cup Matches were held from 26–28 September 2014 on the PGA Centenary Course at the Gleneagles Scotland.
  • ·         This was the second time that Scotland hosted the Ryder Cup. First time, the competition was held at Muirfield in 1973.



 Here is the PDF Link: Download PDF


Monday, September 29, 2014

Sunday, September 28, 2014

Current Affairs Update - 27 Sept, 2014

Finance


1. K.V. Kamath-led panel to examine financial architecture for MSME sector

  • ·         The Finance Ministry has appointed a 15-member committee under the Chairmanship of ICICI Bank Chairman K V Kamath to examine the financial architecture for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector.
  • ·         The committee will, among other things, come up with concrete suggestions to improve the share of institutional finance to MSME from the low levels seen currently.
  • ·         Besides looking at innovative financial products for MSMEs, the committee will suggest measures to increase the flow of equity support to MSMEs by targeting incubator-based funds, angel/ seed funds, impact funds and venture capital/ private equity funds.
  • ·         It will also look at regional disparities in credit flow to MSMEs.
  • ·         The Department of Financial Services move to set up this committee comes two-and-a-half months after Finance Minister Arun Jaitley announced in his maiden Budget speech that a committee will be set up to examine the financial architecture for the MSME sector.
  • ·         The terms of reference of the committee include assessing the current structure of flow of finance to MSME sector-delivery channels, products and services and policy environment.
  • ·         The committee will also undertake a comparitive study of the financial architecture in other developed and emerging economies for strong support to MSMEs.




India

2. Jayalalithaa sentenced to four years in jail, fined Rs. 100 crore


  • ·         The Special Court in Bangalore on Saturday convicted and sentenced Tamil Nadu Chief Minister Jayalalithaa to four years in prison and a fine of 100 crores, in the disproportionate assets case.
  • ·         Since the sentence in the case exceeded three years, the special court does not have jurisdiction to grant bail and she will be taken into custody.
  • ·         Judge John Michael Cunha pronounced the verdict at Gandhi Bhavan, in front of Bangalore Central Prison at Parappana Agrahara, where the court has been temporarily shifted for pronouncing the verdict in view of Z+ security provided to Ms. Jayalalithaa.
  • ·         The conviction in the case lead to her immediate disqualification as an MLA and made it untenable for her to hold the post of Chief Minister of Tamil Nadu.
  • ·         The other three accused in the case, V.K. Sasikala, V.N. Sudhakaran, and J. Ilavarasi, who were also convicted, were senetenced to four years in jail and a fine of 10 crores.
  • ·         All four accused in the case were convicted under the provisions of the Prevention of Corruption Act, 1988 in the disproportionate assets case registered almost 18 years ago.


International

3. Sri Lanka wins backing of 22 nations against U.N. rights probe


  • ·         Sri Lanka has won the backing of 22 nations in its battle against the U.N.’s war crimes probe into the country’s human rights record during its brutal civil war.
  • ·         A government statement said the countries in a joint statement had termed the U.N. Human Rights Council (UNHRC) resolution passed last March as an intrusive mandate and unwarranted in the context of Sri Lanka’s own local investigation.
  • ·         The like-minded group was chaired by Egypt included Algeria, Angola, Bangladesh, Belarus, Bolivia, China, Cuba, Ecuador, Indonesia, Iran, North Korea, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Russia, South Sudan, Sudan, Uganda, Venezuela and Zimbabwe.
  • ·         This support was in addition to the concerns raised by India as Sri Lanka’s all important giant neighbour had questioned the methodology of the investigation.
  • ·         This is in view of Sri Lanka’s decision not to cooperate with the investigation.
  • ·         India backed the U.S.-sponsored 2012 and 2013 UNHRC resolutions which pinned Colombo to a credible process of reconciliation with the Tamil minority.




4. Narendra Modi meets Nobel Laureate Harold Varmus


  • ·         Prime Minister Narendra Modi on Saturday had a meeting with eminent Nobel Laureate and famous cancer specialist Professor Harold Varmus and invited him to visit India to assist in health and public care research.
  • ·         Interestingly, 74-year-old Dr. Varmus, currently director of the U.S. National cancer Institute, had done his apprenticeship in a mission hospital in Bareilly in 1960s. He received 1989 Nobel Prize in Physiology or Medicine for his discovery of the cellular origin of retroviral oncogenes.
  • ·         During his 30-minute interaction with Mr. Modi, the two discussed a wide range of public health care issues, including those related to cancer research, vaccine and possibilities of research in India.
  • ·         “The Prime Minister invited him to visit India on a regular basis. The professor congratulated Modi on the laws in India on anti-smoking,” the spokesperson Ministry of External Affairs told reporters.
  • ·         Recollecting his India days in 1960s, Mr. Varmus also talked about how medicines have evolved since them.


Sports

5. Asian Games: Indian squash team bags silver medals


  • ·         Gold proved elusive but it was nonetheless a historic silver for the Indian women’s squash team after it went down to Malaysia in the final of the 17th Asian Games here today.
  • ·         The team lost 0—2 to Malaysia to settle for the silver after Deepika Pallikal and Anaka Alankamony lost their matches in a contest which lasted a little over an hour.
  • ·         Alankamony opened the proceedings for India and did put up some fight before going down 9—11 10—12 2—11 to Odette Arnold Delia in 43 minutes.
  • ·         Next up was Dipika Pallikal, who once again came face to face against world number one Nicol David after losing the singles semifinal to her earlier this week.
  • ·         The face off, however, did not yield a different result as Pallikal went down 7—11 6—11 3—11 in 29 minutes.
  • ·         Joshana Chinappa’s inconsequential final rubber did not take place after her rival Wee Wern Low withdrew from the contest.




6. Asian Games: Indian men’s archery team wins gold, women’s team bags bronze

  • ·         Indian archers scripted history in the Asian Games today when the compound men’s team shot its way to a maiden gold medal by shocking favourites South Korea before squad member Abhishek Verma picked up the individual silver even as women added two bronze to the tally.
  • ·         The women’s trio had set the tone in the morning by clinching the compound team bronze by defeating Iran in the play-off for the third position at the Gyeyang Asiad Archery Field. Later, Trisha Deb bagged a bronze in the individual event.
  • ·         India had won one silver and three bronze medals from the bow and arrow discipline in past Games and today’s gold lifted the sagging spirits of the huge contingent which had endured a gold drought after pistol shooter Jitu Rai’s top finish six days ago.
  • ·         India defied odds to shock world archery powerhouse Korea 227—225 in the gold medal clash.
  • ·         The men’s trio of Rajat Chauhan, Sandeep Kumar and Abhishek Verma worked wonderfully well in unison to lead their formidable hosts – the world silver medallists – right through the 24-arrow finals to emerge triumphant by two points (227—225) in the non-Olympic Compound event which has made its debut here.
  • ·         This was the second medal of the day from the venue, and came just one hour after the young Indian women’s trio of Trisha Deb, Purvasha Shende and Jyothi Surekha Vennam clinched the bronze medal by winning the play-off against Iran 224—217. 
Here is the PDF Link: Download PDF